Activitatea de spionaj a Rusiei în Elveția s-a intensificat, a declarat vineri agenția elvețiană de informații, în urma a două cazuri în care suspecți ruși din cadrul serviciilor de spionaj au încercat să se infiltreze în mai multe site-uri, relatează Mediafax citând agenția Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu pot oferi multe detalii privind activitățile ruse în Elveția, dar este clar că există mai multe decât înainte. Nu vă pot spune numărul spionilor, dar este semnificativ", a declarat Jean-Philippe Gaudin, directorul serviciului elvețian de informații NDB.

Autoritățile elvețiene suspectează doi spioni ruși că ar fi vizat un loc de testare a armelor chimice în Elveția, iar procurorii investighează atacul cibernetic efectuat asupra Agenției Mondiale Antidoping.

Gaudin consideră că Elveția este vizată din cauza numeroaselor organizații internaționale și neguvernamentale care au sediile în țară, în special în zona Genevei. Acesta susține că activitățile de spionaj nu sunt desfășurate doar de Rusia, ci și de agenți din alte țări.

"Ce este diferit astăzi este că Rusia a încercat să acționeze împotriva infrastructurii noastre fragile", a declarat Gaudin.

NDB a anunțat în luna septembrie că lucrează cu serviciile de informații din Marea Britanie și Olanda pentru a preveni un atac cibernetic ce ar putea viza un laborator elvețian în cadrul căruia sunt testați agenții neurotoxici precum Novichok. Marea Britanie susține că Moscova a folosit agentul neurotoxic Novichok împotriva fostului spion rus Serghei Skripal.

Ambasa Rusiei la Berna a declarat că acuzațiile Elveției sunt "absurde".