Președintele Klaus Iohannis a susținut, în cadrul lucrărilor Summitului Asia-Europe Meeting (ASEM) de vineri, că Dunărea și Marea Neagră sunt căi navigabile esențiale și a încurajat includerea acestora în rețelele de transport Europa-Asia, anunță Administrația Prezidențială.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

În alocuțiunea sa, Iohannis a declarat că de-a lungul celor douăzeci de ani de activitate a ASEM, a fost consolidat un proces multidimensional de dialog intra-regional și de cooperare, transmite Președinția, vineri, într-un comunicat de presă, potrivit Mediafax.

Șeful statului a asigurat că România va continua să promoveze activ și responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia, inclusiv pe perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care o va exercita în primul semestru al anului 2019.

În cadrul lucrărilor Summitului Asia-Europe Meeting, care s-au desfășurat joi și vineri, a fost adoptat setul de setul de Concluzii ale Consiliului "Connecting Europe and Asia - Building blocks for an EU strategy", despre care Klaus Iohannis a spus că "reprezintă baza potrivită pentru un cadru politic optim de dezvoltare a conectivității între Europa și Asia, evidențiind, totodată, că dezvoltarea acestei politici demonstrează faptul că promovarea conectivității este parte integrantă a politicilor de extindere și de vecinătate ale Uniunii Europene".

Astfel, șeful statului a subliniat faptul că această nouă abordare strategică este aplicată în premieră de către Uniunea Europeană în relația cu statele partenere din Asia, cu obiectivul de a construi conectivități durabile și sustenabile cu statele partenere asiatice.

Nu în ultimul rând, Iohannis a reamintit că țara noastră va găzdui, în luna mai a anului viitor. Evenimentul va avea loc sub egida "Connecting education: inclusion, mobility and excellence in support of the Sustainable Development Goals" și va include o serie de reuniuni circumscrise cadrului de cooperare ASEM - Reuniunea miniștrilor educației ASEM, Forumul studenților și Conferința rectorilor Fundației Asia-Europa (ASEF).

Președintele României, a participat, joi și vineri, la Bruxelles, Regatul Belgiei, la lucrările celui de-al doisprezecelea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM), cu tema „Parteneri globali pentru provocări globale”. Președintele Klaus Iohannis a susținut o alocuțiune în cadrul primei sesiuni de lucru a Summitului „Building the future together: Promoting inclusive growth and sustainable connectivity”.

Summitul a reunit cei 53 de parteneri ASEM într-un moment de creștere a interacțiunilor și inter-conectivităților dintre Europa și Asia.