Ce semnifică, de fapt, noile condiţii de creditare. Mai bine pentru veniturile mici şi prudenţă la veniturile mari. Prima observaţie este că nivelul de cost de viaţă obligatoriu ( deja prezumat a fi dat „no matter what” în fiecare lună) acceptat la analiza bancară care rezultă din datele prezentate oficial ar fi de 981 de lei. Hai să nu dezbatem cu ce sumă se poate trăi în România şi să-l rotunjim la 1.000 de lei (+2% ar fi şi inflaţia ideală pe an) pentru a menţine claritatea concluziilor. Dacă avem curiozitatea să luăm câteva repere salariale din mie în mie de lei şi să utilizăm calculatoarele de salarii disponibile pe Internet, rezultă că situaţia clamată de unii, cum că s-ar restricţiona creditarea, pur şi simplu nu este adevărată, scrie cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Noile norme de creditare ale BNR: Un regulament nou pentru ajutorarea oamenilor cu bani. După cum arată noile norme de creditare, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019, categoria socială favorizată va fi a celor cu venituri mari şi foarte mari. Anularea unor cerinţe existente în vechiul regulament de creditare va conduce la simplificare, dar şi la favorizarea celor cu venituri mari. În plus, băncile aşteaptă clarificări legate de cele 15% din volumul creditelor care pot fi acordate fără impunere la gradul de îndatorare pe client. Beneficiari direcţi: cei cu profesiuni liberale, scrieEconomica.net.

În ce domenii se vor face angajări în România și în Europa până în 2030. Prognoză utilă pentru elevi și părinții lor. Prognozele de angajare prezentate de SkillsPanorama arată că joburile din IT&C nu vor avea o expansiune, ci mai degrabă o stagnare până în anul 2030. Vor fi foarte căutați în schimb medicii și asistentele, plus personalul medical auxiliar. Profesioniștii din servicii vor fi cei mai căutați, potrivit sursei citate. Angajări se vor face în continuare și în educație (+20,4%), în sectorul public și în apărare (+14,6%), în comerț (+10,2%), scrie Edupedu.ro.

Facturile la energia electrică a 7,2 milioane de români au crescut cu 20% într-un an, în medie. Scumpirile vor continua. Preţurile mai mari de pe pieţele de energie electrică s-au văzut în facturi mai mari ale clienţilor alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă în regim de serviciu universal, facturi care au toate componentele de cost avizate de ANRE. Consumatorii au plătit mai mult, producătorii, în marea lor majoritate de stat, au câştigat mai mult. Şi, cum preţurile din pieţele de energie tot cresc, scumpirile vor continua, potrivit Economica.net.

Potrivit "Der Spiegel", Bruxelles-ul amenință să respingă bugetul italian. Potrivit săptămânalului german, Comisia Europeană se pregătește să notifice Italiei, joi sau vineri, respingerea bugetului său. Roma a înmânat proiectul luni, 15 octombrie, și dezaprobarea europeană era cunoscută, citează rador.. Dar Bruxelles-ul are la dispoziţie două săptămâni pentru a decide. "Conflictul dintre Comisia Europeană și guvernul populist italian atinge un nou nivel", avertizează Der Spiegel, miercuri, 17 octombrie. Autoritatea de la Bruxelles ar putea respinge bugetul italian pentru anul următor. Aşa a lăsat să se înţeleagă comisarul UE, Günther Oettinger (CDU), citat de ziarul bavarez "Das Traunsteiner Tagblatt": "Avem confirmarea că proiectul de buget italian pentru 2019 nu este compatibil cu obligațiile inerente Uniunii Europene".

Cum şi-a „tras” familia Dragnea active ale statului de zeci de milioane de lei. Gelu Ştefan Diaconu, fost şef al ANAF a adus noi acuzaţii asupra liderului PSD, Liviu Dragnea, furnizând documente „care atestă preluarea de către familia Dragnea a Fermei Salcia (din reţeaua Teldrum) - care avea active de zeci de milioane de lei - la un preţ mult subevaluat”. „Nici măcar 1 milion de lei, şi aceia plătiţi în rate, cu un contract în care cei care îi cesionează firma fiului lui Dragnea trec negru pe alb, în contract, “că n-au nicio altă pretenţie”!!! ”, scrie Diaconu, citat de Adevărul.

Ţări europene confruntate cu riscul de sărăcie sau de excluziune socială. Datele arată că Italia este ţara cu cele mai mari probleme la acest capitol, având în vedere că peste 17 de milioane de oameni se află în această stare, aproape 29 % din populație, adică, mai mult de unul din patru. În procente însă, lucrurile stau mult mai rău în Bulgaria unde procentul este de 38.9%, ceea ce înseamnă aproape două persoane din cinci, în România şi Grecia (35.7 şi 34,8 %, adică unul din trei), şi în Lituania (29.6 %), potrivit La Stampa.

FORT: Autorităţile din Belgia şi Franţa sechestrează camioane româneşti. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a sesizat Comisia Europeană de faptul că autorităţile din Belgia şi Franţa sechestrează camioane româneşti, din dorinţa acestor ţări de a proteja capitalul autohton, potrivit unui comunicat al FORT. Motivul invocat de autorităţile de control este aşa numitul 'dumping social', scrie Agerpres.