Doctorul Eugen Silviu Poșiar, șeful Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara, care a fost reținut joi de procurorii DNA, pentru luare de mită și trafic de influență, a fost arestat preventiv, potrivit unei decizii a Tribunalului Timiș, citată de Mediafax. Acesta ar fi pus diagnostice nereale pentru a rezolva dosare de pensionare, arată un comunicat al DNA. Medicul a ajutat peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani să iasă la pensie prin diagnostice false.

Stema DNAFoto: Wikipedia

UPDATE Tribunalul Timiș a hotărât arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Eugen Silviu Poșiar.

În perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, doctorul a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro și 2.000 lei.

De asemenea, medicul a mai pretins de la alte două persoane sume neprecizate de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă clasarea acestora din motive medicale.

Suspiciunile procurorilor au început în urmă cu doi ani, în noiembrie 2016, când s-a constatat că tot mai multe persoane de la Penitenciarul Arad începeau să se pensioneze, pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial.

”Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Eugen Silviu Poșiar, care:

- în situația în care nu identifica afecțiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfășurarea activității profesionale a „solicitanților”, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecțiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecțiuni grave),

- acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile,

- întocmea actele necesare programării în fața comisiei de specialitate.

Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziție, membrii comisiei declarau persoanele respective ”apt limitat”, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie”, arată procurorii DNA.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.