Adina Florea a declarat că postul de procuror din cadrul Secției pentru anchetarea magistraților pentru care s-a înscris este unul de execuție și că acesta nu are nicio legătură cu candidatura la funcția de șef al DNA, pentru care a fost propusă de Tudorel Toader, dar va opta pentru funcția din urmă, dacă în final i se va valida această numire, scrie Mediafax.

Adina FloreaFoto: Ziua de Constanta

„Voi candida pentru funcţia de procuror de execuţie, nu pentru procuror-șef (al Secției de anchetare a magistraților, n.r) m-am înscris, ci pentru procuror de execuție. Eu sunt procuror de execuţie. Ce fac acum la Constanța, dacă voi fi admisă la Bucureşti, voi face la București. E acelaşi lucru. Nu se schimbă cu nimic statutul meu profesional, sunt procuror. Procuror pot fi la Constanța, pot fi la Bucuresti, pot fi la Brașov, pot fi la Cluj, nu e niciun fel de problemă. Astăzi pot fi la Constanţa, dacă mi se acceptă candidatura ca urmare a acestui interviu, va urma o activitate de procuror de execuţie la Bucureşti în cadrul acestei secţii. În măsura în care mi se va accepta candidatura la DNA, îmi voi continua activitatea la DNA, nu pot să mi-o continui şi colo şi colo, n-am cum, nu se poate. Este o funcţie de execuţie aceasta, iar candidatura pentru DNA este pentru o funcţie de conducere, nu are nicio legătură una cu alta. Sunt total diferite”, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul Adina Florea.

Procurorul Florea a mai precizat că, până la admiterea candidaturii pentru șefia DNA, va rămâne pe postul de execuție: „Odată admisă candidatura, merg la DNA, dar până la admiterea candidaturii îmi exercit activitatea de procuror de execuţie”.

Candidații pentru funcțiile de procuror-șef și cele de execuție pentru Secția de anchetare a magistraților vor susține vineri interviurile în fața comisiei Consiliului Superior al Magistraturii. Printre candidați se numără și propunerea lui Tudorel Toader pentru șefia DNA, Adina Florea.

Florea a primit aviz negativ din partea procurorilor CSM privind postul de conducere din DNA.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat despre numirea Adinei Florea la șefia DNA că nu va permite ca România să facă pași înapoi împotriva luptei anticorupție și a cerut o verificare privind legalitatea propunerii, având în vedere avizul negativ de la CSM.

"România nu poate face pași înapoi împtriva corupției și nu voi accepta asa ceva. Pentru asta DNA are nevoie în fruntea sa o persoana independentă. Nu e posibil să facem pași înapoi, unde România înregistrase pași pozitivi. Avem un aviz negativ de la CSM care conține lucruri care trebuie să ne dea de gândit. Până atunci am cerut departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Dar nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas în spate în lupta împotriva corupției", a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles întrebat despre numirea la șefia DNA a Adinei Florea.