​Senatorul PNL, Florin Cîțu, a anunțat azi că va chema la audieri actuala conducere a Autorității de Suraveghere Financiară (ASF) "în legătură cu abuzul pe care l-a făcut față de un manager din sistemul privat de pensii." Acesta spune că mandatul Consiliului ASF expiră și niciun membru al actualei conduceri nu ar trebui lăsat să-și continue mandatul pentru că ar răspunde la comanda lui Liviu Dragnea. Declarațiile au loc în contextul în care mandatul actualei conduceri ASF, care supraveghează piețe de zeci de miliarde de euro, expiră în data de 5 noiembrie, iar noii membri vor fi numiţi de Parlament.

Sediu ASFFoto: AGERPRES

Senatorul PNL, Florin Cîțu, a anunțat joi pe Facebook, că va cere audierea conducerii ASF în Comisia de buget finanțe de la Senat, la următoarea ședință, în legătură cu abuzul pe care l-a făcut față de un manager din sistemul privat de pensii.

Redăm mai jos integral postarea acestuia:

Florin Citu, pe Facebook

Florin Citu, pe Facebook

Foto: Facebook

"ASF, doar o instituție de forta a lui Liviu Dragnea

ASF a raspuns la comanda politica a lui Dragnea, sustinut de PSD+ALDE, si actionat exact ca o institutie de forță a anilor '50.

Teoretic ASF este o institutie de reglementare a pietei de capital, independenta politic dar care raporteaza Parlamentului Romaniei.

Am sa cer audiera conducerii ASF in comisia de buget finante de la Senat, la urmatoarea sedinta, in legatura cu abuzul pe care l-a facut fata de un manager din sistemul privat de pensii.

Mandatul acestei conduceri a ASF se termina in aceasta luna.

Niciuna din persoanele care sunt astazi in conducerea ASF nu ar trebui lasate sa-si continue mandatul. Este clar ca toti raspund la comanda lui Liviu Dragnea si a PSD+ALDE si sunt folositi de acestia pentru a se razbuna pe opozitia politica (si eu am fost anchetat) si sectorul privat.

Daca Dragnea va continua cu aceasta conducere, atunci PNL o va demite in bloc in primele zile dupa preluarea guvernarii.", susține acesta.

ASF supraveghează piața de capital (care are o capitalizare de peste 38 miliarde de euro), piața pensiilor private (10 miliarde de euro) și piața asigurărilor (peste 2,1 miliarde de euro).

  • Context: Curtea de Apel București a anulat decizia de sancționare a fostei șefe NN Pensii și obligă ASF să-i plătească daune morale de 1.000 de euro

Raluca Tintoiu, fosta sefa NN Pensii

Raluca Tintoiu, fosta sefa NN Pensii

Foto: Hotnews

Declarațiile senatorului PNL au loc în contextul în care Curtea de Apel București a anulat marți, 16 octombrie, decizia de sancționare a fostei șefe a NN Pensii, Raluca Țintoiu, căreia ASF i-a aplicat anul trecut o amendă de 100.000 de lei și i-a retras posibilitatea de a se mai angaja 10 ani pe o funcție similară de conducere în România și UE după ce compania pe care o conducea a transmis clienților o scrisoare de informare privind discuțiile din spațiul public legate de o posibilă naționalizare a Pilonului II de pensii.

Mai exact, Consiliul ASF, al cărui președinte era Mișu Negrițoiu, a decis în data de 13 aprilie 2017 sancționarea NN Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societății, pe motiv că societatea ar fi transmis către clienți 'informații înșelătoare neprobate de nici un fel de document public cu privire la o posibila naționalizare a activelor fondurilor de pensii și acest lucru este de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii în România'. Conducerea ASF a decis de asemenea și amendarea cu 100.000 de lei și retragerea autorizației de director general pentru Raluca Țintoiu, șefa NN Pensii.

Sancțiunea ASF a venit după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat public să fie sancționată foarte dur NN Pensii pentru scrisoarea în care-și atenționa clienții privind discuțiile publice legate de o posibilă naționalizare a fondurilor de pensii.

ASF a anunțat că va ataca decizia Curții de Apel București.

Cum este numită conducerea ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este condusă de un Consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi 3 vicepreşedinţi, precum şi 4 membri neexecutivi. Aceştia au fost numiţi pentru un mandat de 5 ani, începând cu data de 5 noiembrie 2013.

Membrii consiliului ASF sunt numiţi de Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi a Comisiei economice, industrie şi servicii din Senat şi, respectiv, a Comisiei buget, finanţe şi bănci şi a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

Comisiile reunite efectuează selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi membri ai Consiliului A.S.F., exclusiv pe baza experienţei profesionale în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.