Aproape jumătate dintre femeile politician din Europa susțin că au fost supuse la tratamente violente, conform unui nou studiu. Majoritatea parlamentelor duc lipsă de mecanisme prin care să protejeze femeile care decid să ceară ajutorul autorităților, relateazăDW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aproape jumătate din femeile politician ale Europei au primit la un moment dat amenințări cu moartea, viol sau bătaie, conform unui nou studiu publicat marți. Persoanele intervievate au susținut că printre amenințările primite se numără și unele care au vizat răpirea sau omorârea copiilor.

Aceste date făcute publice cu ajutorul studiului realizat de Uniunea Inter-Parlamentară, o organizație pentru parlamentari, în colaborare cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, arată cât de răspândită este practica abuzului sexual și a violenței împotriva femeilor în parlamentele din Europa.

85% dintre femeile intervievate susțin că au fost cel puțin o dată supuse violenței psihologice. În total, 68% dintre respondente au spus că au fost ținta unor comentarii care au vizat modul în care arată sau au fost bazate pe stereotipuri de gen. Un sfert dintre respondente au spus că au fost victimele violenței sexuale.

În cadrul studiului au fost intervievate 123 de femei care ocupă diverse funcții în parlamentele europene. Acestea provin din 45 de țări.