Organizatorul unei caravane de migranți din Honduras a fost reținut marți în Guatemala, în timp ce guvernul SUA a amenințat că va retrage ajutorul acordat ambelor țări, precum şi pentru El Salvador în cazul în care fluxul de migranți care vor să ajungă în SUA nu va fi oprit, relatează Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 3.000 de migranți, conform estimărilor organizatorilor, au trecut din Honduras în Guatemala călătorind spre nord, după o confruntare cu poliția.

Ministerul de Externe din Honduras a invitat cetățenii să nu se alăture grupului. Guvernul "îndeamnă hondurienii să nu participe la această mobilizare neregulată pentru a nu fi folosiți de o mișcare care este clar politică".

Dincolo de frontiera, ofițerii de poliție din Guatemala l-au reținut pe Bartolo Fuentes, un fost parlamentar din Honduran, din mijlocul mulțimii pe care el și alți trei organizatori au condus-o de la San Pedro Sula, din Honduras, de sâmbătă.

Măsurile au urmat comentariilor președintelui american Donald Trump, care a indicat că administrația sa va opri ajutoarele dacă guvernele statelor din America Centrală nu vor acționa, într-un ultim efort de a-şi manifesta opoziția față de imigrație.

Ministerul de securitate din Honduras a declarat că Fuentes a fost reținut pentru că "nu a respectat regulile de imigrație din Guatemala" și că va fi deportat înapoi în Honduras în orele următoare.

Oficiali de securitate de la granița dintre Guatemala şi Honduras, în Agua Caliente, au blocat drumul pentru a împiedica pătrunderea unui alt grup mult mai mic, au arătat imaginile difuzate de televiziune de la graniță.

Cetățenii adulți din Guatemala, Honduras, El Salvador și Nicaragua au nevoie doar de prezentarea cărților de identitate naționale pentru a putea trece frontiera dintre ele. Această regulă nu se aplică atunci când ajung în Mexic.