Aliații bavarezi ai cancelarului german Angela Merkel (CSU), au obţinut duminică cel mai slab rezultat electoral din 1950, direcţionând voturile spre partidul de extremă-dreaptă AfD și cel ecologist, într-un regres care generează tensiuni în guvernul național predispus la criză, relatează Reuters citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Uniunea Socială Creștină (CSU) a câștigat 37,3% din voturi, au arătat rezultatele preliminare, pierzându-și majoritatea absolută pentru a doua oară din 1962, un rezultat care arată sigur că va alimenta lupta în partidul conservator, deja un partener dificil pentru Merkel în Berlin.

"Desigur, astăzi nu este o zi ușoară pentru CSU. Nu am obținut un rezultat bun", a declarat premierul bavarez Markus Söder la o întrunire a partidului său. "Noi acceptăm rezultatul cu umilință", a spus el, adăugând că CSU totuși doreşte să formeze un guvern stabil cât mai curând posibil.

Rezultatul, în urma căruia Partidul Verzilor pro-imigrație, s-a clasat al doilea, iar partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) intră în adunarea de stat pentru prima dată, ceea ce înseamnă că CSU va trebui să formeze o coaliție, o umilință pentru un partid obișnuit să guverneze singur.

Verzii, care și-au dublat numărul de voturi ajungând la 17,8%, au atras sprijinul alegătorilor CSU mai liberali și celor care votează în mod tradițional pentru social-democrații de stânga (SPD), care au câștigat doar 9,5%.