O instanță din Turcia a hotărât vineri eliberearea pastorului american Andrew Brunson din arest la domiciliu, relatează AFP.

Andrew BrunsonFoto: Captura video

Instanța din Aliaga din regiunea Izmir l-a condamnat pe pastor la trei ani și o lună de închisoare, dar l-a eliberat, după ce a ținut cont de timpul petrecut în arest la domiciliu și datorită comportamentului său în timpul procesului, potrivit corespondentului AFP.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat ieri că eliberarea pastorului american Andrew Brunson din custudia autorităților din Turcia ar fi un pas important și „singurul lucru corect de făcut”.

Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în iulie 2016, acesta fiind acuzat că ar avea legături cu mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţii considerate drept teroriste de Ankara.

În ciuda presiunilor făcute de Administrația președintelui american Donald Trump, președintele turc Tayyip Erdogan a insistat că nu poate încălca independența sistemului judiciar și că decizia finală va fi luată de Curtea care se ocupă de procesul pastorului.