​Guvernul a lansat, joi, programul guvernamental „Sprijin pentru industria cinematografică”, care este destinat finanțării unor producții cinematografice româneşti și străine realizate pe teritoriul României. Producătorii de film pot aplica pentru obținerea unor finanțări garantate de stat, în cadrul acestui program, începând cu data de 12 octombrie, transmite Mediafax.

sala cinemaFoto: Hotnews

Producțiile cinematografice care vor fi selectate în program vor primi un ajutor de stat între 100.000 de euro și 10 milioane de euro.

Din acești bani se vor putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de filme realizate în România și până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film și producție de film în România, potrivit datelor Executivului.

„Cu un buget alocat de 50 de milioane de euro anual, acest program guvernamental, gândit după un model care s-a dovedit de succes pentru industria cinematografică americană, se anunță a fi cea mai atractivă schemă de ajutor de stat din Europa pentru cinematografie”, se susține într-un comunicat de presă al Executivului.

Proiectele vor fi selectate de către o comisie din care fac parte: Dan Pița, regizor și scenarist, Adrian Titieni, actor, professor universitar doctor, președinte onorific UNATC, Kevin Dillon, actor, Sterian Alexandru, doctor în cinematografie, și Stan McCoy, președintele Motion Picture Association of America (MPAA).

Cele două programe guvernamentale sunt implementate și monitorizate de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.