Piața americană a suferit o cădere puternică la închiderea de joi, pentru a doua zi consecutiv, indicii bursieri Dow Jones și S&P 500 înregistrând o scădere de 2,1%, conform CNN.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Indicele Dow Jones a scăzut joi cu 546 de puncte. Pentru o perioadă scurtă în timpul dimineții, indexul a devenit pozitiv, înainte să scadă cu 699 de puncte. În ultimele două zile, indicele a scăzut cu 1.378 puncte.

Indicele S&P 500 a scăzut de asemenea cu 2,1%, cea mai mare scădere consecutivă de la alegerea în funcție a președintelui american Donald Trump în anul 2016, potrivit Mediafax.

Referință: Wall Street îşi continuă declinul: Donald Trump acuză FED

Miercuri, după o zi neagră pe Wall Street, preşedintele Donald Trump a afirmat că "FED a căzut în cap", într-o nouă critică faţă de banca centrală americană, care esta angajată într-o politică de majorare a dobânzilor.

"De fapt, este corecţie pe care o aşteptam demult", a continuat preşedintele, care vorbea la Erie, în statul Pannsylvania cu puţin înaintea unui miting. "Dar eu nu sunt chiar de acord cu ce face FED, OK!", a mai lansat dl Trump.

Majorări justificate ale dobânzilor

Joi, directoarea FMI, Christine Lagarde a justificat aceste creşteri ale dobânzilor având în vedere contextul economic actual.

Asemenea creşteri "sunt un fenomen necesar" şi "inevitabil" pentru economii precum cea a Statelor Unite, care înregistrează o creştere robustă, o inflaţie sporită şi un şomaj "extrem de scăzut", a isubliniat ea la o conferinţă pe insula indoneziană Bali.

Pentru a evita supraîncălzirea unei economii în plină formă şi o eventuală revigorare a inflaţiei, banca centrală americană a crescut dobânda cu un sfert de punct procentual de trei ori în acest an. Ea intenţionează s-o facă din nou în decembrie.

Această rată a dobânzii zilnice, care condiţionează creditele pentru consum şi mai ales creditele imobiliare, se situează de acum între 2% şi 2,25%.

Rupând-o cu tradiţia respectării independenţei puternicei instituţii monetare, Donald Trump nu ezită, începând din această vară, să-şi exprime cu voce tare dezaprobarea.

Miercuri, la New York, indicele Dow Jones a atins cel mai scăzut nivel al său începând din februarie, prăbuşîndu-se cu 3,15%, după ce atinsese un vârf istoric în urmă cu opt zile. Nasdaq, cu puternică componentă tehnologică, a marcat cea mai mare scădere a sa ddupă mai bine debursei de pe doi ani, pierzând 4,08%.

Căderea bursei de pe Wall Street decurge mai ales din degringolada valorilor tehnologice - motorul tradiţional al creşterii indicilor, dar în mod deosebit maltratate de o săptămână încoace.

Ele suferă deoarece "managerii de portofolii se îndepărtează de acest sector de creștere pentru a se îndrepta spre companii care prezintă mai multă siguranţă", chiar spre alte produse financiare, a reacţionat Tom Cahill de la Ventura Wealth Management.