"Uniunea Europeană poate face implozie sau poate fi destabilizată de către liderii de extremă dreaptă". Într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, comisarul UE pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, i-a atacat din nou pe populişti, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

Joi, după ce a catalogat guvernul italian ca fiind ''xenofob şi eurosceptic'', comisarul european a divulgat numele politicienilor care ar putea destabiliza Bruxelles-ul la viitoarele alegerile europene: "Matteo Salvini, Marine Le Pen sau Viktor Orban". După care a atacat din nou guvernul Conte: " Cei doi viceprim-miniştri italieni (Salvini şi Di Maio, ED) sunt fiii inegalităţilor şi diferenţelor, care în nici un caz nu le justifică excesele".

Chiar dacă afirmă că "nu e momentul să tergiversăm sau să dăm înapoi'' pentru a salva Europa, în interviul acordat ziarului Le Monde, Moscovici anunţă că nu va candida la alegerile europene din 2019. Cu toate acestea, nu ezită să critice Partidul Socialist European (PES) vinovat, în opinia sa, de faptul că "nu realizează provocarea existenţială cu care se confruntă Europa".

"Pentru prima dată în istoria sa, existenţa Europei este ameninţată: poate face implozie sau poate fi destabilizată de către liderii de extrema dreaptă, Matteo Salvini, Marine Le Pen sau Viktor Orban". Motiv pentru care lansează un apel la toate celelalte forţe politice pentru a opri partidele populiste: "Într-un astfel de moment trebuie să promovăm unitatea unei Europe mai puternice, şi mai integrată. Nu este momentul potrivit pentru a da înapoi sau a tergiversa".

''Nu ne putem uita la Jean-Luc Melenchon, care are accente naţionaliste şi contestă tratatele europene şi la amicii mei socialişti şi progresişti precum Antonio Costa (premierul portughez), Pedro Sanchez (premierul spaniol) sau Alexis Tsipras (premierul elen) - susţine Moscovici - nu este nici aceeaşi stângă şi nici aceeaşi Europă". Potrivit Comisarului European pentru afaceri economice, Partidul Socialist European nu şi-a clarificat încă poziţia: "Este într-adevăr un partid puternic pro-european sau este un partid euro-ezitant?", întreabă tendenţios Moscovici.