După ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declara în urmă cu circa două săptămâni că rolul României pe timpul președinției UE va fi de mediator, nu de a promova proiecte, după declarația sa din întâlnirea cu Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice și financiare, se pare că și-a schimbat părerea.

Eugen TeodoroviciFoto: Captura Antena 3

”Președinția României la Consiliul UE va acționa pentru aprofundarea Uniunii Economice Monetare și a Uniunii Bancare prin atingerea unui consens acceptabil atât pentru statele membre ale Zonei Euro, cât și pentru statele non-euro. În același timp, vom continua în pas accelerat demersurile Președințiilor anterioare în ceea ce privește pachetul de propuneri pentru viitorul Cadru Financiar Multianual al UE, un loc important pe agenda Președinției noastre urmând să îl joace inițiative ca Programul de Sprijin pentru Reforme sau InvestEU. De asemenea, Președinția României la Consiliul UE va promova avansarea dosarelor din domeniul taxării, cu accent pe reforma cotelor de TVA. Nu în ultimul rând, vom fi extrem de preocupați de domeniul controalelor vamale, având în vedere nevoia de finanțare a echipamentelor de ultimă generație în domeniu și faptul că țara noastră face parte dintr-un trio de Președinții care asigură 60% din frontierele terestre ale UE. Îi mulțumesc domnului comisar Moscovici pentru tot sprijinul acordat României, este un lider european care și-a respectat întotdeauna rădăcinile și cuvântul”, a declarat Teodorovici, conform unui comunicat de presă.

În cadrul întâlnirii cu Moscovici, ministrul Teodorovici a prezentat principalele elemente ale politicii fiscal-bugetare pentru 2018 și 2019, inclusiv măsurile luate și avute în vedere pentru respectarea țintei de deficit bugetar, conform Pactului de Stabilitate și Creștere.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat și situația fraudei de TVA în România având în vedere studiul publicat recent de Comisia Europeană conform căruia nivelul gap-ului de TVA este de 35,88% (date din 2016). În context, cei doi oficiali au convenit ca, în domeniul combaterii fraudei de TVA, Comisia Europeană să sprijine România în perioada imediat următoare.

O altă temă discutată de cei doi oficiali a fost necesitatea respectării de către România a cerinței ca acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.

În cadrul întâlnirii, Comisarul Moscovici a acceptat invitația ministrului Teodorovici de a vizita România în noiembrie anul acesta, pentru a discuta ultimele detalii despre organizarea Președinției României la Consiliul ECOFIN, începând cu ianuarie 2019.

Citește și: