Președintele iranian Hassan Rouhani a criticat marți Washingtonul, într-un discurs susținut în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, pentru politica sa ostilă asupra Iranului, relatează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rouhani a declarat că Statele Unite au pornit un "război economic" împotriva Iranului prin reimpunerea sancțiunilor unilaterale, care fuseseră ridicate în urma acordului nuclear semnat în 2015 între Teheran și marile puteri din P5+1 (SUA, Franța, Marea Britanie, China, Rusia și Germania).

"Politica Statelor Unite vis-a-vis de Iran a fost greșită de la bun început și abordarea sa, de a se opune dorințelor iranienilor, așa cum s-a manifestat în numeroase alegeri, va eșua", a declarat Rouhani.

Președintele american Donald Trump a anunțat în luna mai că a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear, iar Administrația de la Washington a reimpus în luna august sancțiuni împotriva Iranului.

"Războiul economic pe care Statele Unite l-au inițiat sub forma unor noi sancțiuni nu vizează doar iranienii, dar presupune și consecințe dăunătoare pentru cetățenii altor țări, iar acest lucru a cauzat o perturbare în comerțul internațional", a adăugat Rouhani.

"Ce transmite Iranul este clar: fără război, fără sancțiuni, fără amenințări, fără abuzuri, doar acționați în conformitate cu legea și îndeplinirea obligaților", a mai declarat președintele iranian.

Uniunea Europeană a aprobat în luna august alocarea a 18 milioane de euro drept asistenţă pentru Iran, în scopul atenuării efectelor sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump.