După întâlnirea de astăzi cu Viorica Dăncilă, Manfred Weber, liderului grupului Partidului Popularilor Europeni, și-a exprimat îngriorarea față de situația cu care se confruntă România, prin intermediul unui mesaj pe Twitter.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Țara este în situția în care lupta anticorupție și pentru independența sistemului judiciar este sub presiune. Am văzut în această vară la București oameni bătuți de forțele de ordine, sincer este inacceptabil. Lupta împotriva corupției nu este un lux, este o absolută necesitate pentru a ne proteja cetățenii și economia de abuzul statului. Asta este ceea ce cerem guvernului României pentru a schimba cursul lucrurilor. Noi suntem aici de partea cetățenilor Europei și niciodată nu vom negocia cu privire la statul de drept", a transmis el.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis liderului grupului Partidului Popularilor Europeni, Manfred Weber, în contextul dezbaterii care va avea loc, la începutul lunii octombrie, în Parlamentul European, că Guvernul român are dispobilitatea pentru dialog cu reprezentanții instituțiilor europeni, scrie Mediafax. La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus marți într-o intervenție telefonică la Antena 3, de la Bruxelles, că premierul încearcă să convingă la Bruxelles că ”nu se justifică o rezoluție” împotriva României.

Premierul Viorica Dăncilă efectuează, marți și miercuri, o vizita de lucru la Bruxelles, unde are o serie de întrevederi cu lideri ai grupurilor politice din Parlamentul european, comunicatul de presă al Executivului nefăcând referire și la discuțiile despre protestele din 10 august. Parlamentul European va dezbate, în plenul de la începutul lunii octombrie, asupra protestelor violente din 10 august, a anunțat, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan. De regulă, la astfel de discuții poate participa și premierul țării respective, în acest caz premierul Viorica Dăncilă.

Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violențelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piața Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE.

Propunerea a fost făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European. Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc la Bucureşti, relatează cotidianul The Guardian.