Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis liderului grupului Partidului Popularilor Europeni, Manfred Weber, în contextul dezbaterii care va avea loc, la începutul lunii octombrie, în Parlamentul European, că Guvernul român are dispobilitatea pentru dialog cu reprezentanții instituțiilor europeni, scrie Mediafax. La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus marți într-o intervenție telefonică la Antena 3, de la Bruxelles, că premierul încearcă să convingă la Bruxelles că ”nu se justifică o rezoluție” împotriva României.

Viorica DancilaFoto: Agerpres

"Premierul Viorica Dăncilă a avut un schimb deschis de opinii cu interlocutorul său cu privire la situația din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie, subliniind disponibilitatea sa și a Guvernului pentru un dialog deschis cu reprezentanții instituțiilor europene pe toate subiectele de interes. Premierul a reafirmat și cu această ocazie atașamentul Guvernului României față de principiile și valorile democratice", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de Mediafax.

De asemenea, șeful Executivului a arătat că răspunsul la provocările cu care se confruntă proiectul european în prezent, poate fi găsit prin demonstrarea solidarității între statelor membre și nu prin crearea unor noi clivaje în interiorul Uniunii.

"În cadrul convorbirilor au fost abordate dosarele de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor. Primul-ministru a prezentat stadiul pregătirilor desfășurate de către autoritățile de la București, asigurând asupra cooperării strânse cu Parlamentul European în vederea finalizării dosarelor legislative și asigurării unui mandat de succes", mai arată sursa citată.

La întrevederea premierului Dăncilă cu Manfred Weber au mai participat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și europarlamentarul Dan Nica.

Rovana Plumb a spus marți, la Antena 3, telefonic, că Viorica Dăncilă încearcă să convingă că ”nu se justifică o rezoluție pe România”, adăugând ”suntem aici pentru a prezenta adevărul”

”Pentru a transmite clar că avem la bază toată dorința de colaborare și respectare a principiului statului de drept”, a spus Plumb.

Premierul Viorica Dăncilă efectuează, marți și miercuri, o vizita de lucru la Bruxelles, unde are o serie de întrevederi cu lideri ai grupurilor politice din Parlamentul european, comunicatul de presă al Executivului nefăcând referire și la discuțiile despre protestele din 10 august.

Parlamentul European va dezbate, în plenul de la începutul lunii octombrie, asupra protestelor violente din 10 august, a anunțat, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan. De regulă, la astfel de discuții poate participa și premierul țării respective, în acest caz premierul Viorica Dăncilă.

Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violențelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piața Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE. Propunerea a fost făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European.

Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc la Bucureşti, relatează cotidianul The Guardian.