Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat, marți, că, în urmă cu o lună, au început procedurile de selecție pentru un nou director la Compania de Aeroporturi București, însă nu este o măsură imediată pe care o va lua împotriva actualului manager, relatează Mediafax.

Lucian SovaFoto: Agerpres

„Am demarat procedurile de selecție, conform prevederilor Ordonanței 109, acolo standardele sunt ridicate, desigur. Cei care aplică vor fi evaluați de o companie specializată în acest domeniu și, întotdeauna, așteptările sunt mai mari decât ceea ce avem în ofertă. Nu este vorba despre o măsură imediată pe care să o iau împotriva managerului de la Aeroportul Otopeni”, a declarat Lucian Șova, după o ședință a Comisiei de transporturi a Camerei Deputaților.

Ministrul Transporturilor s-a referit la procedura de selecție a managerilor în funcții publice prin Ordonanța nr. 109 din 2011, care se referă la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

„Aceste proceduri sunt demarate de mai mult de o lună și nu doar la Aeroportul Otopeni. Aceste proceduri sunt demarate la mai multe companii importante: CFR Marfă, CFR Călători, începe și CNAIR. Mai sunt companii la care trebuie să ne îndeplinim aceste obligații privind selecția în conformitate cu prevederile legale a managerilor și a Consiliului de Administrație pentru patru ani”, a adăugat Lucian Șova.

Ministrul Transporturilor a precizat că în Ordonanța 109 există o prevedere care permite mandatul interimar prin care un conducător este nominalizat. În plus, în aceeași legislație, mai există o procedură de selecție după standarde adecvate, pentru selecția unui manager și a unui Consiliu de Administrație, cu contract și cu mandat pentru patru ani. Această din urmă procedură a fost demarată de MT nu numai la Otopeni, ci la mai multe companii unde managerii au mandate provizorii, potrivit ministrului de resort.

În plus, în cadrul ședinței Comisiei de transporturi a Camerei Deputaților, deputatul PSD Cătălin Rădulescu i-a cerut ministrului Transporturilor să-l demită pe directorul Companiei de Aeroporturi, din cauza întâlnirii ratate dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. „Aș începe prin a vă întreba domnule ministu, că tot suntem colegi, dacă l-ați dat afară pe directorul Aeroportului. Sau, dacă nu l-ați dat afară, vă cer să-l dați, poate faceți și o evaluare și, într-o săptămână două, ne spuneți și nouă cum ați numit și cum ați evaluat și cum a ajuns în funcții și cel de la CFR și cel de la Aeroport”, a precizat Cătălin Rădulescu.