Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției brutale a jandarmilor la protestul din 10 august și urmărit penal de Parchetul Militar în această speță, este premiat cu un loc în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București.

Maior Laurentiu CazanFoto: Jandarmeria Romana

”Se validează domnul CAZAN LAURENŢIU - VALENTIN, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti în locul domnului MASTAN ALIN - IONEL, ca membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică a Municipiului Bucureşti. Anexa Hotărârii C.G.M.B. nr. 345/2016 se modifică în mod corespunzător prevederilor prezentei hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre. Expunerea de motive este semnată de primarul Gabriela Firea.

”Luând în considerare adresa Autorității Teritoriale de Ordine Publică nr. 759/17.09.2018, înregistrata la Cabinet Secretar General cu nr. 3595/6/17.09.2018 şi la Direcţia Asistenţă Tehnică şi Juridică cu nr. 5587/18.09.2018, prin care domnul CAZAN LAURENTIU - VALENTIN a fost împuternicit în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, în locul domnului MASTAN ALIN IONEL”, se arată în expunerea de motive.

Pe 21 septembrie, procurorii militari din cadrul Parchetul General au dispus în cauza privind evenimentele violente din zilele de 10 și 11 august 2018 produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din Bucureşti, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de trei șefi din Jandarmerie și față de un secretar de stat din MAI, informează Ministerul Public.

Este vorba de suspecții:

- maior Cazan Laurenţiu Valentin, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;

- comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

- colonel Cucoș Gheorghe Sebastian, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

- colonel Sindile Ionuț-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

Ce spun procurorii:

Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.