Fundația pentru o Societate Deschisă, condusă de miliardarul american George Soros, a anunțat luni că a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg în legătură cu legile ”Stop Soros” care fac o ”crimă” din ajutarea azilanților, relatează Reuters și AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această decizie are loc după adoptarea în iunie de către parlamentul ungar a pachetului de legi numit ”Stop Soros”, care impune o taxă de 25% pe donaţiile din străinătate către ONG-urile care susţin migraţia în Ungaria şi prevede o pedeapsă de până la un an de închisoare pentru orice individ care acordă ajutor unei persoane care intră ilegal în Ungaria dintr-o ţară din afara spaţiului Schengen.

Dar Budapesta, care acuză grupurile liberale, cât și pe Soros că încearcă să distrugă cultura creștină a Europei promovând migrația în masă, a spus că nu va abroga legile, indiferent de rezultatul recursului.

Premierul conservator Viktor Orban a prezentat această legislaţie drept o măsură suplimentară împotriva sosirii solicitanţilor de azil în ţară.

Potrivit Fundației, Legislația va opri un singur lucru, respectiv democrația.

Organizaţia consideră că aceste legi contravin convenţiilor europene privind libertatea de exprimare şi de asociere şi expun ”o serie de activităţi legitime riscului urmăririi penale”.

OSF a anunţat în luna august relocarea activităţilor sale de la Budapesta la Berlin, denunţând măsurile ”represive” ale autorităţilor ungare.