Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, care gestionează serviciul 112, rulează pe Windows XP, un software învechit ce nu se mai produce, iar, din cauza uzurii morale, poate ceda. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că e nevoie urgent de modernizare, transmite Mediafax.

112Foto: Facebook/ ISU Constanta

Guvernul a aprobat, pe 13 septembrie, nota de fundamentare privind necesitatea modernizarii sistemului 112, proiect estimat la 221,7 milioane de lei

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a întocmit o notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului "Modernizarea infrastructurii hardware și software a Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU)", în calitate de administrator al sistemului informatic.

Documentul publicat în Monitorul Oficial arată că, eși performanțele SNUAU sunt recunoscute la nivel european, infrastructura critică ce asigură funcționarea acestuia pentru 40 din cele 41 de centre 112, cu dispeceratele și substațiile aferente acestora, are o vechime de peste 41 de ani, funcționarea neîntreruptă din această perioadă ducând la o uzură excesivă.

Totodată, se mai arată în nota de fundamentare a STS, pe parcursul anului trecut, s-a constatat o triplare a intervențiilor neprogramate de natură tehnică, riscul de nefuncționare crescând de la an la an, acesta neputând fi diminuat fără înnoirea echipamentelor sau a sistemului.

Specialiștii în telecomunicații arată că sistemul 112 funcționează pe o platformă software Windows XP învechită, iar celelalte componente suferă în egală măsură din pricina faptului că nu au fost înnoite.

"Componenta de bază a sistemului 112 este într-o situație critică, generată în principal de umătorii factori: uzură fizică, ca urmare a funcționării neîntrerupte de la punerea în funcțiune a sistemului național în anul 2005 și până în prezent, dar și uzura morală a componentelor sistemului cauzată de evoluția tehnologică. Mai mult, la nivelul infrastructurii IT, după încheierea perioadei de acordare a suportului pentru platforma Windows XP 8.04.2014, nu se mai produc sisteme de operare, aceste constrîngeri ducând la imposibilitatea înlocuirii infrastructurii hardware care asigură funcțiile de bază ale sistemului existând pe măsura defectării acesteia, un risc de nefuncționare a serviciului 112. Aplicația 112 actuală funcționează doar pe platforma hardware-software Windows XP uzată moral, iar introducerea unor beneficiari noi în sistem nu mai este posibilă, limitîndu-se astfel interoperabilitatea SNUAU cu noi sisteme sau agenții de urgență", arată STS.

Totodată, multe dintre componentele sistemului de urgență 112 nu mai beneficiază de garanție, iar uzura lor poate conduce în orice clipă la o defecțiune.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, pentru Mediafax, că sistemul se află în acest moment la limita funcționării.

”Sistemul 112 devine mai sigur pentru că foarte multe dintre echipamente sunt foarte vechi, dateză încă din anii 2003 – 2004 o parte din echipamente, servere, tot, software-ul poate fi modernizat prin acest proiect, să ajungem la un software de management al urgențelor și al apelurilor de urgență mai ales mult mai modern decât îl avem acum și să includem niște facilități pe care nu le avem precum video-call, precum conexiuni cu anumite aplicații din social-media care pot fi interesante în gestionarea apelurilor de urgență. Oricum ce se face acum este foarte necesar și este un proiect extrem de important, consider că suntem chiar la limită și trebuia să se facă de ceva timp așa că mă bucur că acum se face", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

STS mai arată prin documentul întocmit faptul că modernizarea sistemului va conduce la "reducerea timpului de gestionare a urgențelor atât la nivelul operatorilor 112 cât și la nivelul dispeceratelor, alertarea imediată a entităților înrolate în SNUAU, îmbunătățirea posibilităților de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate apelurilor de urgență în vederea creșterii gradului de acuratețe și de precizie a localizării apelanților aflați într-o situație de urgență. Modernizarea SNUAU va genera o creștere a calității în procesarea apelurilor de urgență prin distribuirea inteligentă a apelurilor la orele de vârf sau în situații de amploare către toți operatorii disponibili la nivel național, reducerea cu minimum 5 secunde a timpului mediu de procesare a urgențelor la nivelul centrelor 112 și al dispeceratelor".

Despre reducerea timpilor de preluare a apelurilor prin 112, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că “ cele 5 secunde contează pentru că înseamnă să iei alt apel în așteptare, asta se întâmplă datorită noului software, noi s-ar putea să reducem mai mult pentru că avem niște proiecte împreună cu STS finanțate de guvernul elvețian prin care încercăm să schimbăm și modul de lucru în dispecerate, va mai dura un pic proiectul însă eu consider acest proiect unul pozitiv și foarte bine venit “.

La acest moment, timpul mediu de răspuns la situații de urgență, valoarea de referință este stabilită la 59 de secunde, iar valoarea țintă, după implementarea programului, este 54 de secunde.

Finanțarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operațional infrastructură mare 2014 – 2020 axa prioritară 5 și de la bugetul de stat prin bugetul STS, va fi derulat pe o perioadă de 36 de luni începând cu intrarea în vigoare a contractului de finanțare, iar valoarea totală estimată a proiectului este de 221.740.000 lei, inclusiv TVA.