Miniştrii de externe din Grecia şi Germania, Nikos Kotzias, şi, respectiv, Heiko Maas, au subliniat astăzi, la Atena, importanţa Acordului de la Prespa cu privire la denumirea FRI Macedonia, considerat a fi o "ocazie istorică" şi o "soluţie care priveşte spre viitor", pentru securitatea şi dezvoltarea Balcanilor, dar şi a Europei, în general, potrivit presei grecești, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nikos Kotzias a vorbit despre marea responsabilitate pe care Grecia o are faţă de regiune, precum şi despre contribuţia Greciei la reducerea tensiunilor şi i-a prezentat omologului său german iniţiativele diplomaţiei elene în regiune. În acest context, el a susţinut că politica externă a Greciei are trei domenii principale: Europa, Balcanii şi Mediterana de Est.

La rândul său, ministrul german de externe a lăudat contribuţia lui Nikos Kotzias la încheierea acordului dintre FRI Macedonia şi Grecia, caracterizând atitudinea acestuia drept "dovada unei politici responsabile", întrucât acest acord va contribui la securitatea regiunii, dar şi a Europei.

"Este o ocazie istorică şi trebuie să spun că fără angajamentul său personal, fără răbdarea şi insistenţa de care au dat dovadă ambele părţi nu am fi ajuns acolo, lucru care poate nu-i bucură pe toţi, dar acest acord este o dovadă a unei politici responsabile", a spus Heiko Maas, exprimându-şi speranţa că "acest acord istoric va fi pus în aplicare pentru că el contribuie la concilierea dintre două popoare". În plus, Maas a subliniat că acordul este important şi deoarece contribuie la stabilitatea regiunii extinse.

În acelaşi timp, ministrul grec de externe şi-a exprimat convingerea că referendumul în FRI Macedonia va fi câştigat şi va avea participarea necesară. El a apreciat că procedura schimbărilor constituţionale în ţara vecină se va finaliza la sfârşitul lunii ianuarie şi în continuare acordul va ajunge spre ratificare în Parlamentul grec, unde va fi ratificată şi decizia NATO cu privire la aderarea FRI Macedonia.

Kotzias şi-a exprimat convingerea că acordul va fi ratificat de Parlamentul Greciei cu majoritate confortabilă, chiar dacă până acum şi-au anunţat susţinerea doar principalul partid de guvernământ SYRIZA - stânga radicală, un mic partid social-liberal, To Potami, şi parlamentari izolaţi din celelalte partide.