Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a crescut presiunea asupra Theresei May, respingând planul guvernului britanic şi avertizând că se va ajunge la o criză în discuţiile pe tema Brexit dacă ea nu va prezenta o soluţie pentru frontiera irlandeză până în octombrie - termen limită pe care premierul britanic a spus că nu îl va putea respecta, potrivit Rador, care citează The Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ameninţarea drastică cu oprirea negocierilor a survenit în timp ce preşedintele francez, Emmanuel Macron, a renunţat la drăgălăşeniile diplomatice şi i-a acuzat pe adepţii Brexit că sunt mincinoşi. "Cei care dau explicaţii că putem trăi fără probleme fără Europa, că totul va fi bine şi că asta va aduce mulţi bani acasă, sunt mincinoşi", a spus el. "Iar asta este cu atât mai adevărat cu cât ei au plecat a doua zi pentru a nu trebui să se confrunte cu această problemă".

Comentariile au fost făcute la sfârşitul summitului liderilor europeni de la Salzburg, unde May a făcut apel la UE să facă un compromis pentru a evita scenariul ieşirii Marii Britanii în lipsa unui acord. Ea sperase să primească cuvinte calde pentru guvern, cu care să meargă la conferinţa Partidului Conservator.

Tusk, care cu câteva clipe înainte de comentariile pe care le-a făcut a avut o scurtă întrevedere cu premierul britanic, a spus reporterilor că şi el vrea să ducă la bun sfârşit convorbirile, la summitul special de la mijlocul lunii noiembrie. Dar, într-un demers menit a spori presiunea asupra premierului, el a spus că acest lucru nu se va întâmpla dacă guvernul britanic nu îşi onorează angajamentul de a găsi o soluţie salvatoare "precisă şi clară" care în orice circumstanţe viitoare să evite crearea unei frontiere dure pe insula Irlanda.

"În lipsa unei mari finale în octombrie, în sensul pozitiv al acestui cuvânt, nu există niciun motiv să organizăm o întâlnire specială în noiembrie", a spus Tusk. "Aceasta este singura condiţie în ceea ce priveşte acest posibil summit din noiembrie".

Termenul limită, stabilit pentru weekendul din 17 şi 18 noiembrie pentru problema irlandeză, este o ameninţare care planează asupra premierului May, care îi spusese şefului guvernului irlandez Leo Varadkar, cu câteva ore înainte, că ea nu crede că este posibil ca guvernul ei şi UE să ajungă la un compromis în această chestiune până la summitul din octombrie.

UE a propus ca Irlanda de Nord să rămână de fapt în piaţa unică şi în uniunea vamală, în vreme ce restul Regatului Unit se retrage. Premierul britanic insistă că nu va semna un astfel de plan, despre care susţine că ar "disloca" economic şi constituţional Regatul Unit.

Tusk a făcut de asemenea o evaluare nimicitoare a propunerilor economice din planul guvernului britanic, conform căruia Regatul Unit ar avea un manual de reguli comun cu UE pentru mărfuri şi ar beneficia de comerţ neîngrădit şi o politică comercială independentă printr-un aranjament vamal personalizat.

Trebuie să fie clar că acestea sunt unele probleme în care nu suntem gata să facem compromis şi în primul rând acestea sunt libertăţile noastre fundamentale şi piaţa unică şi acesta este motivul pentru care noi rămânem sceptici şi critici în privinţa acestei părţi a propunerilor guvernului", a spus el.

Macron a respins sugestia făcută de May că propunerea guvernului este singura soluţie în afara unui scenariu fără acord. Despre propunere el a spus: "A fost un pas bun şi curajos al premierului. Dar noi toţi am fost de acord astăzi că propunerile în actuala lor formă nu sunt acceptabile, în special în domeniul economic al lor. Planul guvernului nu poate fi de acceptat sau de refuzat", a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel a fost de acord în timpul conferinţei ei de presă că este nevoie să se facă "progrese substanţiale" la acordul privind ieşirea Regatului Unit, înaintea următoarei întruniri a Consiliului European din octombrie, pentru a netezi calea finalizării acestuia la un summit special din noiembrie. Merkel a spus că încă "mai este de făcut o bucată mare de muncă" în problema separată a viitoarelor relaţii comerciale cu Regatul Unit. UE27 este "unită în ceea ce priveşte faptul că, în chestiunea pieţei unice, nu pot exista compromisuri", a spus ea. "Nimeni nu poate aparţine pieţei unice dacă nu face parte din piaţa unică", potrivit The Times, citat de Rador.

LA LIBRE BELGIQUE: Brexit: De ce problema frontierei irlandeze este o durere de cap

În timp ce negocierile privind divorțul au făcut progrese notabile, potrivit Londrei și Uniunii Europene, cele două părţi continuă să se poticnească din cauza problemei frontierei irlandeze, care amenință încheierea unui acord. În timp ce șefii de stat și de guvern din UE se află miercuri și joi la Salzburg, Austria pentru a discuta despre Brexit, iată ceea ce este în joc:

* Care este problema?

Odată cu ieșirea Marii Britanii din UE, cei 500 km care separă provincia britanică Irlanda de Nord de Republica Irlanda vor deveni singura lor graniță terestră. Având în vedere faptulm că Londra a decis să părăsească piața unică și uniunea vamală, sinonime cu libertatea de mișcare și standarde și taxele vamale comune, vor fi necesare controale la frontieră.

Locuitorii și întreprinderile din ambele părți insistă asupra necesității de a menține frontiera cât se poate de invizibilă, întrucât 31% din exporturile nord-irlandeze ajung în Irlanda (cifra anului 2016) și circa 300.000 de persoane traversează granița în fiecare zi. În pus, restabilirea unei frontiere fizice amplifică temerile legate de o resurgenţă a tulburărilor cărora

le-au pus punct Acordurile din 1998.

* Care este soluţia preconizată de UE?

Bruxelles-ul dorește un statut special pentru Irlanda de Nord, cu alinierea legislativă la UE.

Pentru a avansa negocierile, Londra a acceptat în decembrie 2017 o soluție numită "backstop" sau "plasă de siguranță" care

s-ar aplica în lipsa celei mai bune soluții negociate. Aceasta ar însemna stabilirea unei frontiere vamale între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, o soluție intolerabilă în ochii guvernului britanic care consideră că acest lucru ar pune sub semnul întrebării integritatea Regatului Unit și a pieței sale.

* Ce propune Londra?

Premierul Theresa May a propus ca această "plasă de siguranţă" să se aplice întregului Regat Unit și să fie limitată în timp. Două eventualități pe care Bruxelles-ul le-a respins.

De asemenea, Londra propune un "acord vamal simplificat": Regatul Unit va colecta taxe vamale pentru mărfurile care intră pe teritoriul său în UE și va aplica impozitele proprii asupra importurilor din țări terțe, lucru pe care Bruxelles-ul îl refuză, de asemenea.

* Ce marjă de manevră?

În timp ce Londra a cerut UE să dea dovadă de "flexibilitate" și "pragmatism", negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat marți că vrea să "de-dramatizeze" problema frontierei irlandeze. Observaţii a căror sferă de aplicare este departe de a fi clară, în timp ce mass-media britanică speculează ce ar putea face Bruxelles-ul. (preluare RADOR)