O curte federală a decis că Departamentul de Stat al SUA nu poate refuza emiterea unui pașaport unui veteran din marina militară care este intersex și nu se identifică nici ca bărbat și nici ca femeie, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Veteranul de marină militară Dana Zzyym, rezident al statului Colorado, născut în 1958 cu caracteristici sexuale ambigue, a dat în judecată guvernul federal pentru că i-a refuzat eliberarea unui pașaport pentru că este necesar ca aplicantul să indice genul feminin sau masculin în cerere.

Judecătorul R. Brooke Jackson din Denver a decis că Departamentul de Stat și-a excedat autoritatea bazându-se pe politica de gen binar în momentul în care a refuzat pașaportul.

"Autoritatea de a emite pașapoarte și de a prescrie reguli pentru eliberarea pașapoartelor în conformitate cu [legile privind pașapoartele] nu include autoritatea de a refuza un aplicant pe motive legate de identitatea de gen", a declarat Jackson în hotărârea de miercuri.

Zzyym, care este director asociat al campaniei Intersex pentru egalitate a dat în judecată Departamentul după ce i-a fost refuzat un pașaport pentru a participa la un eveniment în Mexico City în octombrie 2014.

"Au trecut aproape patru ani de când Departamentul de Stat mi-a pașaportul cu care trebuie să-mi fac treaba", a spus Zzyym într-o declarație.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că se consultă cu Departamentul de Justiție pentru a revizui decizia și a decide pașii următori.