Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat, joi, pentru Mediafax, că nu își va da demisia, drept răspuns la solicitările transportatorilor. Federațiile amenință cu proteste în perioada 25-27 septembrie.

Lucian Sova, ministrul TransporturilorFoto: Agerpres

”Nu. Cum să-mi dau demisia, când acționez în linia reglementărilor europene, în linia reglementărilor privind concurența?! E de spus și asta: am nenumărate notificări de la Consiliul Concurenței că acest criteriu trebuie eliminat, mă refer la vechime pe traseu. Dacă pentru așa ceva trebuie să demisionez, înseamnă că practic nimeni nu ar mai trebui să ne conducă, vreun Guvern.”, a spus el.

Ministrul Transporturilor susține că, în fapt, cei care îi contestă competența sunt cei care au exclusivitate pentru transporturile regulate de pasageri interjudețene din România, de peste 15 ani.

„În România, astăzi și de mai mult de 15 ani, o companie, dacă este autorizată pentru transport de pasageri și își propune să facă transporturi de la București la Madrid, poate face acest lucru în maximum o săptămână, capătă toate autorizările. Dacă dorește să facă transport de la București la Iași, nu a putut să facă acest lucru niciodată și, în viziunea transportatorilor, care își propun să protesteze nici nu ar trebui să poată face acest lucru vreodată. Pentru că până acum criteriul de alocare a acestor trasee în exclusivitate a fost legat de vechimea pe trasee. Regulamentul european 1.370, care intră în vigoare la 1 iulie 2019, prevede ca accesul la piața transporturilor publice regulate de pasageri să fie liber. Proiectul de ordin pe care l-am promovat, și care se află în consultare publică, reglementează acest lucru. Nu pierde nimeni dreptul de a avea acces la piață, însă nici nu va mai fi împiedicat nimeni să aibă acces la piață”, a explicat Șova.

Toate patronatele, federațiile și sindicantele din Transporturi vor ieși în stradă, în semn de protest, în fața Ministerului Transporturilor, în perioada 25, 26 și 27 septembrie, între orele 09:00-17:00, întrerupând transportul în toată țara.

„Ne cerem public scuze față de cetățeni, pentru disconfortul pe care îl vom crea, însă aceasta este singura alternativă pe care o avem, pentru a ne face ascultate solicitările”, au mai spus reprezentanții federațiilor. La acest protest intenționeză să participe aproximativ 1.000 de persoane care intenționează să aducă 1.000 de autobuze și autocare care aparțin patronatelor din domeniul de activitate, privind transportul de persoane din București și din țară.

Nemulțumirile transportatorilor sunt legate de subpunctul de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social, privind proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea și completarea Normelor Metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea și efectuarea transporturilor rutiere și a activităților conexe ale acestora, stabilite prin Ordonanța Guvernului nr. 27/2011, privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor și intrastructurii nr 980/2011, cu modificările și completările ulterioare.