Comisia Electorală rusă a recomandat miercuri anularea ”pentru încălcări grave” a victoriei candidatului pro-Kremlin pentru funcția de guvernator regional în Orientul Îndepărtat, după o modificare dramatică în numărarea voturilor care a provocat un val de indignări, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Depășit după numărarea a 95% din voturile duminică seară, guvernatorul care își încheie mandatul Andrey Tarasenko, care reprezintă partidul de guvernare Rusia Unită, l-a devansat la final pe comunistul Andrey Yushchenko cu un punct procentual în rezultatele aproape finale, provocând acuzații de falsificare și manifestații la Vladivostok, Siberia de Est.

După studierea plângerilor primite, Comisia Electorală Federală a votat miercuri să recomande oficiului regional din Primorie să anuleze alegerea.

”În anumite cazuri, mai ales în faza finală, au fost încălcări grave ale legii în numărarea voturilor”, a spus președinte Ella Pamfilova, citată de agențiile rusești.

Potrivit acesteia, Comisia a observat respingerea buletinelor de vot, modificări ale datelor in protocoalele finale și ”nerespectarea procedurii de numărare de către comitetele locale”.

De asemenea, au fost și cazuri de votanți obligați să meargă la vot și cumpărarea voturilor de către candidați.

În cel mai probabil caz de invalidare, organizarea unei noi alegeri, potrivit legii, ar putea fi organizată în trei luni.

Acesta ar fi primul caz de anulare a rezultatelor în alegerile pentru guvernatori din 2005, de la modificarea modului de desemnare a acestor lideri regionali dorită de Vladimir Putin.