Un proiect de lege ce modifică Ordonanța 41/2018, inițiat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ce are ca scop corectarea inechităților salariale din sistemul sanitar - ce îi afectează pe biologi, biochimiști, chimiști, moașe și tehnicieni de radiologie - a fost avizat favorabil, marți, în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Protest in sistemul sanitar (arhiva)Foto: Agerpres

"Rămâne încă incertă, din păcate, situația asistenților medicali din serviciile de Anatomopatologie care au pierdut la salariu sume importante dar și personalul TESA, reprezentat foarte slab și la nivel sindical", scrie deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, pe pagina sa de Facebook.

"Rog deputații din Comisia de Muncă să nu amputeze aceste câștiguri salariale obținute după luni de stres și negocieri cu Ministerul Sănătății și cel al Finanțelor!", adaugă Emanuel Ungureanu.

O nouă lege a salarizării (legea-cadru nr.153/2017) și un nou regulament al sporurilor în sistemul sanitar sunt în vigoare din primăvara acestui an. Câteva categorii de angajați din sistem au acuzat inechități în urma aplicării acestora, au organizat la acea vreme proteste și au amenințat cu greva generală. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a admis, în primăvara acestui an, că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și a promis corectarea inechităților.