Brandul românesc nu există, cu tot respectul petru gemul de Topoloveni dar nu putem să stăm și să mergem la infinit cu el, a declarat Mihai Daraban, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României.

Mihai DarabanFoto: Hotnews

"Avem nevoie de produse cu valoare adăugată semnificativă. Trebuie să recunoaștem că am devenit o economie de subcontractori așa cum sunt și economiile țărilor din regiune. M-am uitat foarte mult la volumul de marfă exportate de porturile aferente țărilor din Inițiativa celor trei mări. Toate porturile de la Marea Adriatică și Marea Neagră nu ar fi nici măcar jumătate din volumul portului Rotterdam. Ce înseamnă asta? Că toate aceste țări au o caracteristică comună: nu exportă pe alte continente", a spus Daraban.

Potrivit acestuia, comerțul exterior al țărilor din blocul estic este captiv.

"Suntem angrenaje ale economiei vest-europene. Din cifrele statului reiese că 73% din comerțul nostru exterior este către UE, că mai sunt 7-8 procente către țările europene non-UE și pe restul planetei contăm cu 15%. Câteodată îți e și rușine. Ai cifrele de comerț între România și o țară din America Latină și îți e rușine să spui în ce constă această cifră. Vorbim de 3-5 containere pe an. Războiul competitivității și inovării ne-au pierdut", a explicat președitele CCIR.

El a mai afirmat că România este pe ultimul lco la digitalizarea administrativă.

"Sunt baze de date ținute la un secret desăvârșit. Încercăm să aflăm referitor la cele 75,6 miliarde euro importate anul trecut, în ce constă această cifră. Vrem să știm un import pe brand. Să știm cât este din 76,5 miliarde euro cât este Samsung. Probabil dacă vedem 2-3 miliarde, ne facem bagajul, ne ducem la Seul și îi întrebăm ce vor de la viața noastră ca să ajungă să producă în România. Este o cifră ținută la secret. Încercăm de 4 ani. Am pus această cerere către INS și Autoritatea vamală, inclusiv cu antetul ministrului Meleșcanu. Nici dânsul nu a obținut. Nici domnul Laufer nu a obținut, nici domnul Petrescu înainte. Este un secret de stat", a explicat Daraban.