Fostul președinte al Argentinei, Cristina Fernandez, a declarat marți că nu a primit niciodată plăți ilicite și a le-a transmis anchetatorilor că pot scotoci toată Patagonia dacă ei cred că ea a ascuns bani iliciţi, la o zi după ce a fost pusă sub acuzare pentru fapte de corupţie, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Folosindu-se de imunitatea de senator pentru a refuza să răspundă la orice întrebare, Fernandez a înaintat o declarație scrisă judecătorului federal care investighează cazul, în care au fost implicaţi zeci de foști oficiali și directori de companii de construcții. Declarația a fost publicată pe site-ul partidului său.

"Ei pot scotoci toate Patagonia, dar nu vor găsi niciodată nimic pentru că nu am primit nici un ban ilicit", se arată în declarație, citând acuzațiile oficiale care susţin că banii au fost păstrați în seifurile subterane de la reședința privată a lui Fernandez sau ascunși în containere în sudul Argentinei.

Judecătorul federal, Claudio Bonadio, a scris în rechizitoriu că oficialii găsiseră niște seifuri sub clădire, dar nu aveau bani.

Fernandez, președinte din 2007 până în 2015, este acuzată că a condus o rețea în care oficialii din administrația sa au acceptat mită de la companii din domeniul construcțiilor în schimbul contractelor de lucrări publice.

Cunoscut sub numele de scandalul "notebook-urilor", acuzațiile au apărut în luna august, după ce un cotidian local a publicat mai multe agende deținute de un fost șofer guvernamental, care a spus că notele sale au documentat sute de milioane de dolari livraţi birourilor lui Fernandez și fostului său soţ şi predecesorul său, președintele argentinian Nestor Kirchner.

"Nu există nicio dovadă care să mă relaţioneze cu această presupusă rețea", se arată în declarația lui Fernandez.