Luigi Di Maio, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al Italiei, disecă într-un interviu acordat ziarului El Mundo transformarea guvernului transalpin. Ministrul Dezvoltării Economice și Muncii, precum și liderul Mișcării Cinci Stele, nu ezită să atace mass-media, subliniind intențiile Romei de a nu se ciocni cu Bruxelles-ul, în ciuda faptului că "Uniunea Europeană are nevoie de reformă profundă", citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reporter: La începutul anului, ați declarat: "Uniunea Europeană este casa noastră". Încă vă mențineți afirmaţia sau problemele cu Bruxelles-ul cauzate de navele imigranților din Marea Mediterană v-au modificat punctul de vedere?

Luigi di Maio: Încă mai cred că Europa este casa noastră, dar consider că Uniunea Europeană are nevoie de o reformă profundă. Nu mă gândesc la posibilitatea ca Italia să părăsească Uniunea Europeană, dar există o serie de probleme care, mai devreme sau mai târziu, va trebui să fie rezolvate. Există o lipsă de solidaritate între statele membre, atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere economic. Care este scopul unei Uniuni în care doar o țară suportă povara problemei imigrației? De ce în Uniune există încă paradisuri fiscale care distrug, efectiv, concurența? De ce, fiind o Uniune, de asemenea, economică, nu s-a făcut o distribuție reală a datoriei și a riscului? Impresia, demonstrată empiric şi de mulți analiști, este aceea că a fost construită o casă pornind de la acoperiș și neglijând baza. Dar nu este prea târziu, se poate găsi, bineînțeles, un remediu: un efort politic major și un progres care să aibă loc cu următoarele alegeri politice europene.

Reporter: Ivan Maffeis, directorul de comunicare al Conferinței Episcopale Italiene, a declarat pentru "El Mundo" că Europa este "surdă și mioapă", în fața necesității de a ajuta Italia cu imigrația. Îi împărtășiți ideea?

Luigi di Maio: Europa se află într-o revoluție decisivă în ceea ce privește problema imigrației, precum și referitor la alte probleme, de exemplu, economice. Uniunea Europeană trebuie să demonstreze că este o adevărată Uniune, așa cum a fost gândită inițial de părinții ei fondatori. Prin urmare, egoismul mai multor state membre ar trebui lăsat la o parte, cel puțin în fața unor fenomene incontrolabile care implică întregul continent și nu numai țara primei sosiri. În ceea ce privește sfera economică, nu ne putem permite să mai avem o altă situație ca cea din Grecia. Trebuie să rezolvăm în mod colectiv aspectele cele mai urgente: a fi european astăzi are de a face cu recunoașterea faptului că Uniunea are probleme. A fi anti-european, pe de altă parte, înseamnă să dorești să mergi înainte fără a schimba nimic.

Reporter: Ce părere aveţi despre faptul că premierul spaniol, Pedro Sánchez, a acceptat debarcarea navei "Aquarius", atunci când Salvini a respins-o?

Luigi di Maio: Președintele spaniol a făcut bine să accepte nava "Aquarius", aşa cum şi Italia a reacționat bine la nivelul guvernului. Am pornit de la două poziții diferite: Italia a preluat această problemă ani de zile, în fiecare vară mii de oameni au debarcat pe coastele noastre. Sistemul a fost alimentat de traficanți și ONG-uri care operează fără a fi deranjate în vecinătatea coastelor africane și care aduc oameni numai în Italia. O acțiune, aceasta din urmă, care, împreună cu regulamentele de la Dublin, a dus la sistemul nostru de primire până la colaps. Fapte, toate confirmate într-o întâlnire pe care am avut-o acum un an cu directorul Frontex la Bruxelles.

Reporter: Cum ați evalua liniile economice ale lui Pedro Sánchez?

Luigi di Maio: De fiecare dată când vorbesc despre un politician străin, ei mă interpretează greșit, indiferent dacă spun ceva de bine sau de mai puțin bine. Jocul acesta de a ataca Mișcarea Cinci Stele este un truc al mass-mediei.

Reporter: Criticii au subliniat lipsa d-voastră de experiență profesională ca fiind principalul obstacol în calea preluării corespunzătoare a portofoliului de Dezvoltare Economică și Muncă. Care este apărarea d-voastră împotriva acestor critici?

Luigi di Maio: În trei luni am rezolvat una dintre cele mai mari crize din Europa în cazul companiei ILVA, ceea ce predecesorii mei nu au reușit ani de zile. Ceea ce puneți d-voastră pe masă este un discurs agreat de mass-media, căreia îi place să adauge alte două formule: norocul începătorului sau, invers, lipsa de experiență a tânărului. Clişee care există într-o manieră mai mult sau mai puțin accentuată în întreaga Europă şi de care tinerii din generația mea și din cea viitoare trebuie să scape rapid. La sfârșitul acestei legislaturi, cetățenii vor trebui să mă evalueze nu numai pe mine, ci şi întregul guvern. Din partea mea, există o dorința deplină de a realiza punctele cuprinse în contractul guvernamental.

Reporter: Care sunt prioritățile în dezvoltarea economică?

Luigi di Maio: Fără nicio îndoială, problemele fundamentale sunt salariul minim, impozitul unic și depășirea legii Fornero [creșterea vârstei de pensionare], care în Italia a generat multă suferință. Va fi o manevră realizată pentru bunăstarea țării, pentru cetățeni și nu împotriva lor, așa cum sa întâmplat de multe ori în trecut în țările din sudul Europei.

Reporter: Italienii vor putea conta pe o nouă lege privind salariul minim?

Luigi di Maio: Salariul minim va fi unul dintre pilonii noștri economici și unul dintre punctele principale ale propunerii noastre politice. În Italia avem cinci milioane de oameni care suferă de sărăcie absolută și au nevoie de răspunsuri. Vom reforma centrele de ocupare a forței de muncă și vom însoți persoanele care au rămas fără loc de muncă într-o călătorie de formare și căutare. În această perioadă, vom garanta un salariu care să le ofere demnitate oamenilor și să-i scoată din starea de sărăcie relativă.

Reporter: Cum va finanța statul italian această măsură?

Luigi di Maio: Nu subestimați Italia. Suntem o țară mare, cu potențiale incredibile care nu sunt exprimate. Este clar că nu putem avea o atitudine economică depresivă. Nici în Italia, nici în Europa de Sud, nici în Uniunea Europeană. După un deceniu de austeritate mioapă şi după ce faptele arată că nu a adus rezultate, a sosit timpul să existe politici expansive. Desigur, nu ar trebui să distrugem finanțele publice. Fără îndoială, nouă ne revine compromisul maxim de a întreprinde toate acțiunile necesare pentru îmbunătățirea calității instituțiilor și a situațiilor financiare naționale. Aceasta înseamnă cooperarea la nivel european în lupta împotriva evaziunii fiscale și a criminalității financiare.

Reporter: Ce negocieri de investiții veți avea cu Uniunea Europeană?

Luigi di Maio: Există o armonie deplină cu ministrul Economiei cu privire la pașii următori. Nu există o voință de a intra în conflict cu Uniunea Europeană și nu avem intenția de a distruge finanțele publice. Vreau să subliniez asta. Italia se va angaja să facă tot ceea ce nu a fost făcut de zeci de ani. Exemplificăm cu legea propusă împotriva corupției prezentată recent de ministrul Justiției, Alfonso Bonafede. În realitate, este o manevră economică ascunsă, deoarece sistemul italian pierde un miliard de euro în fiecare an din cauza corupției. Măsura a primit deja aplauze la Strasbourg.

Reporter: Aţi declarat că "taxa unică" ar trebui să-i ajute pe cei mai săraci...

Luigi di Maio: Situația italiană privind impozitarea este atât de complicată încât chiar și o simplificare parțială ar reduce timpul și, prin urmare, cheltuielile cetățenilor. "Taxa unică" nu va fi atât de rigidă, nu va exista o cotă unică, ci cel puțin trei. În plus, toți cei care au plătit anterior mai puțin în noul sistem fiscal vor continua să facă acest lucru. Dar, în special pentru antreprenorii mici și mijlocii, nu mai este posibil să spunem că statul, cu 12 luni de muncă, ia șase sau chiar șapte luni de impozite.

Reporter: Ce măsuri intenţionaţi să luaţi pentru a reduce decalajul dintre obligațiunile de stat germane și italiene?

Luigi di Maio: Voința noastră nu este să ne despărțim de Uniunea Europeană, să respectăm angajamentele și, insist, să nu distrugem finanțele publice. Vom face tot posibilul pentru a transforma Italia într-o țară și mai atractivă și pentru a simplifica viața cetățenilor și antreprenorilor. De asemenea, vom face pași mici, care, unul după altul, ne vor duce foarte departe. Numai după reducerea salarială a parlamentarilor Mișcării Cinci Stele, de la ultimul mandat, am returnat 40 de milioane de euro și le-am alocat unui fond pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Acestea nu sunt doar fapte concrete, ci reprezintă o atitudine aplicabilă la nivel național pentru a reduce ceea ce nu serveşte într-o manieră inteligentă, sigură siguranță și fără masacrarea cetățenilor.

Politica trebuie să constituie un bun exemplu și noi o demonstrăm. Dacă există voință, totul este posibil. Suntem în conformitate cu punctele incluse în contractul guvernamental. Pentru mulți, acest lucru pare ceva excepțional. În schimb, ar trebui să fie ceva normal. Problema este că cetățenii sunt obișnuiți cu politicienii care au făcut promisiuni în timpul campaniei electorale și apoi, odată ajunşi în guvern, s-au stabilit în palate și au pierdut contactul cu realitatea. Aceste metode nu ne aparțin. Noi suntem altceva, iar alegătorii l-au înțeles. Știţi când observ acest lucru? Atunci când călătoresc pe teritoriul italian și pieţele sunt încă pline. Vom menține întotdeauna o relație sinceră cu alegătorii noștri și cu toți cetățenii.

Interviu realizat de Virginia Nesi, El Mundo (preluare Rador)