​A crescut puternic numărul de state care sunt ofensive la capitolul atacuri informatice și, de la aproximativ zece țări acum cinci ani, s-a ajuns la mult mai multe acum, a spus Florin Talpeș, CEO al Bitdefender, prezent la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări. ”Frontiera nu este clară între apărare și atac”, spune Talpeș, referindu-se la contextul în care crește gradul de automatizare, de digitalizare și spionajul economic la nivel de stat se dezvoltă enorm.

Florin TalpesFoto: BitDefender

”Atunci când ești sub atac, partea de remediere te obligă la rândul tău să fii ofensiv. Nu poți opri atacuri complexe doar apărându-te în ograda ta. Deja toate statele visează, sau chiar au desfășurat acțiuni, să-și dezvolte capacitățile de atac”, a spus Talpeș, într-un scurt interviu pentru HotNews.ro.

Rare sunt țările care nu se gândesc să devină și ofensive. Acum cinci ani erau până într-o duzină, în prezent sunt mult mai multe, spune Talpeș, care a vorbit la summit într-o conferință despre digitalizare. ”La capitolul război cibernetic lucrurile stau precum în vestul sălbatic.”

”Statele, când se gândesc la ”cyber” se gândesc la ofensiv. Partea defensivă este apanajul organizațiilor și companiilor, cum ar fi cele din energie, iar cea ofensivă rămâne apanajul statului, așa este practica generală”.

Suntem în situația în care cyber-criminalitatea este organizată precum o industrie și poți cumpăra servicii de cybercrime, chiar și cu ora, poți stabili ținta sau cât de mare să fie atacul. ”Toate tehnologiile și serviciile de suport sunt disponibile.

Șeful Bitdefender este de părere că statele din regiune nu sunt bine organizate și nu au reușit să stabilească bune-practici despre ce să facă, spre exemplu, în cazul unui atac. Toate încercările de a pune la punct un sistem au eșuat și trebuie să se încerce și pe viitor. În plus, ar trebui să existe reguli mai dure pe care trebuie să le respecte companiile care vor să obțină contracte în domeniul infrastructurii de securitate esențială pentru un stat

Regiunea noastră este foarte bine poziționată în lupta cu infracționalitatea informatică, aici fiind câțiva dintre jucătorii mari din lumea securității, AVAST, Bitdefender și ESET. Cehia, Slovacia și România conduc grupul, la capitolul cybersecurity, iar regiunea are o importanță mondială în domeniu, mai ales că aici au sediul cei mai importanți producători de soluții de securitate, spune Talpeș.

Ar fi o idee bună să se stabilească în statele din regiune criterii comune despre regulile ce trebuie respectate de companii ce vor să aibă acces la licitații pentru proiecte sensibile pentru siguranța națională, iar aici să se țină cont de geopolitică.

În statele care fac parte din Inițiatitiva celor Trei Mări sunt criterii tehnice pentru aceste companii, dar nu și unele geopolitice, în timp ce în SUA, dacă vrei să protejezi infarstructura critică americană, trebuie ca cel puțin 50% din echipa ta de cercetare să fie localizată îb SUA ”Este un criteriu puternic, pentru infrastructură critică”, explică Talpeș.