Procurorul statului Kosovo a pus, vineri, sub acuzare 12 persoane, inclusiv oficiali ai guvernului, pentru fraudarea pensiilor, pentru că au înregistrat în mod fals mii de persoane ca veterani de război care au primit astfel milioane de euro beneficii de la stat, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aproximativ 40.000 de oameni primesc pensii de stat pentru veterani de război, dar procuratura spune că jumătate dintre ei nu au luptat niciodată în războiul de intependență cu Serbia din 1998-1999.

Procurorul Aleksander Lumez a spus pentru Reuters că printre cei acuzați sunt Rrustem Berisha, ministrul pentru Forțele de Securitate Kosovo, cât și adjunctul său, Agim Ceku.

Ceku a fost premier între anii 2006 -2008.

”Din evidențele pe care le-am adunat până acum, s-a demonstrat că din plăți ilegale pentru veterani bugetul a fost prejudiciat cu o sumă de 68 de milioane de euro”, arată un comunicat de presă al biroului procurorului.

Ceku este de asemenea șeful comisiei care evaluează cererile de pensie pentru veteran de război.

Ceku și cea mai mare parte a elitei politice din Kosovo au avut rol major în Armata de Eliberare a Kosovo în timpul războiului și este respectat de către kosovari, făcând dificilă orice investigație.

Unul dintre procurorii care se ocupA de caz a plecat din Kosovo în SUA, spunând că a primit amenințări pentru a-și da demisia. Acest lucru a atras critici din partea Washingtonului și Uniunii Europeane.