Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri seară, într-o emisiune la Digi24, că până la finalul acestui an va fi anunțată o surpriză plăcută în ceea ce privește Pilonul II de pensii.

Eugen TeodoroviciFoto: Captura Digi 24

"Nu va tăia nimeni Pilonul II (sistemul de pensii administrat privat - n.red.), nu îl va bloca. Chiar va fi o surpriză plăcută față de Pilonul II de pensii, până la finalul acestui an", a declarat Teodorovici, potrivit Mediafax.

Surpriza sau modificarea a fost decisă în baza analizei anunțate în iunie - iulie, iar aceasta a luat în calcul randamentele, costurile și tot ceea ce înseamnă acesta pentru contribuabili, a detaliat ministrul Finanțelor.

"Poate gândim și o alternativă: Pilonul III (n.red. - nu s-a referit la actualul Pilon III, care sunt pensiile facultative. Poate fi un mix, astfel încât omul să aleagă cea mai bună alternativă", a mai spus Teodorovici.

Teodorovici: Inflația va scădea din octombrie, iar în decembrie va fi cum spune BNR

Inflația va reveni pe un trend de scădere spre finalul acestui an, ceea ce se va vedea mai mult din octombrie, a mai susținut miercuri seară, la Digi24, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, în ciuda faptului că recentele date arată altceva, notează Mediafax.

"Inflația va scădea ușor începând din luna octombrie și până în decembrie, după cum a spus și domnul guvernator Isărescu. (...) Dar explicația nu este una care să satisfacă omul", a declarat Teodorovici, ca reacție la inflația în creștere anunțată recent.

Rata anuală a inflaţiei a crescut în august la 5,1%, faţă de 4,6% în iulie, după un avans de 4,1% al preţurilor la alimente, de 6,7% la produse nealimentare şi de 2,6% la servicii, potrivit datelor anunțate marți de Institutul Naționale de Statistică (INS). În acest an, cea mai mare rată anuală a inflaţiei a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai mare nivel din februarie 2013, când a ajuns la 5,65%.

În cel mai recent "Raport asupra inflației", cel din august, Banca Națională a României (BNR) și-a revizuit ușor estimarea privind rata anuală a inflației, la 3,5%, de la 3,6%, cât prognozase în mai. Noua prognoză prezintă o reintrare în ținta Băncii centrale, care este de 2,5%, +/- 1%.

Ministrul finanțelor a insistat că, în ceea ce privește inflația, "sunt influențe pe care nu le poți controla, ca stat", cum ar fi creșterea prețului petrolului, cel al gazelor și prețul energie.