Piața muncii din România este încordată, există un deficit al forței de muncă care va rămâne până diferența de salarii comparativ cu UE se va reduce, susține Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR)​.

Liviu VoineaFoto: gov.ro

"Rata de ocupare este de 67-68%, cea mai mare rată din ultimii 15 ani. Rata șomajului este mult mai căzută decât în UE, sub 5%. Unde este restul forței de muncă? Avem în jur de 4 milioane de oameni care muncesc, fără să luăm în calcul imigrația care numără 3 milioane persoane. Piața forței de muncă este încordată. Sectorul privat crește salariile mai repede decât sectorul public, în unele sectoare. Există un deficit al forței de muncă. Probabil până diferența de salarii se va reduce, acest deficit va rămâne", a spus Voinea, în cadrul unui eveniment organizat de Fondul Proprietatea pentru investitorii străini.

El este de părere că inflația va fi în ținta BNR la finalul anului.

"Stabilitatea prețurilor este principala noastră a țintă. Cred că am făcut o treabă bună, având în vedere circumstanțele.(...) Suntem încrezători că inflația va atinge ținta la finalul anului", a mai arătat Voinea.