Schema tradițională- căsătorie și apoi copii- este în minoritate în Franța. 59,5% dintre nașteri se întâmplă în afara căsniciilor, conform unei statistici publicate ieri deINSEE, scrie cotidianulLe Monde.

BebelusiFoto: AGERPRES

Procentajul celor care aleg să facă copii deși nu sunt căsătoriți a crescut de 10 ori din 1965 în Franța, iar pragul de 50% a fost trecut cu 11 ani în urmă (50,7% în 2007).

Conform INSEE, nașterile în afara căsătoriei sunt frecvente în vestul și în centrul Franței. Doar regiunile Rhone și Paris păstrează o majoritate procentuală a părinților căsătoriți. În Hauts-de-Seine, doar 40,4% dintre nașteri au loc în afara căsătoriei.

În Uniunea Europenă, această situație se bucură de majoritate doar în opt țări, dintre care Franța deține recordul. La extrema cealaltă, Grecia rămâne în tiparele tradiționale cu doar 9,4% dintre cupluri necăsătorite la nașterea primului copil, urmată de Croația cu 18,9%, Cipru (19,1%) și Polonia (25%).

Evoluția standardelor morale a fost acompaniată de o evoluție legislativă. Din 2006, Codul Civil nu mai diferențiază între copii legitimi (cei care au părinții căsătoriți) și copii naturali sau nelegitimi.