Președintele SUA, Donald Trump, va întreprinde o vizită în Franța, unde pe 11 noiembrie va asista la ceremoniile prilejuite de aniversarea a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial, urmând ca apoi să viziteze Irlanda, iar la finalul lunii va participa la summitul G20 din Argentina, porivit Mediafax.

Donald TrumpFoto: YouTube

Casa Albă a transmis că președintele Trump nu va lua parte summiturile cu liderii statelor din Asia, programate în luna noiembrie, anunțul ridicând semne de întrebare în legătură cu angajamentul Administrației SUA față de strategia de contractare a Chinei, relatează agenția de știri Reuters.

Trump va fi prezent la ceremoniile de la Paris prilejuite de cea de-a o suta aniversare de la încheierea Primului Război Mondial, alături de lideri din mai multe țări.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a anunțat anterior că intenționează să invite la Paris liderii țărilor care au luptat în Primul Război Mondial. Potrivit liderului francez, cu această ocazie se va desfășura un forum pe tema modalităților de reducere a tensiunilor globale.

Pe data de 11 noiembrie 1918 s-a semnat armistiţiul dintre Antanta şi Germania, în pădurea de la Compiègne, acordul punând capăt Primului Război Mondial.

După vizita în Franța, Trump va călători în Irlanda "pentru a reînnoi legăturile istorice profunde între cele două națiuni".

La finalul lunii noiembrie, președintele SUA se va afla pe continentul sud-american, urmând să participe la summitul G20 de la Buenos Aires. De asemenea, Trump va vizita și Columbia, unde va discuta discuta cu oficiali din această țară despre "securitate, politici antidrog și afaceri regionale".

În locul lui Trump, la summitul SUA-Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și summitul Asia de Est, ambele la Singapore, va participa vicepreședintele Mike Pence, care urmează ca apoi să călătorească în Papua Noua Guinee, unde va lua parte la întâlnirile forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific.

Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că Pence va prezenta "viziunea Statelor Unite privind o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă, bazată pe respectul suveranității, statului de drept și principiilor comerțului liber, echitabil și reciproc".