​Zeci de vase de pescuit franceze și britanice au intrat în conflict pe Canalul Mânecii din cauza unei dispute privind scoicile, bărcile intrând intenționat unele în altele, iar pescarii aruncând cu pietre și fumigene în rivali, scrieGuardian.

Conflict intre pescarii de scoici din Canalul ManeciiFoto: Captura euronews

Conflictul a început marți dimineață, când aproximativ 35 de nave franceze au apărut și au înconjurat cinci bărci britanice, ajungându-se la o furioasă încleștare. Disputa este doar ultimul episod al unui conflict de durată privind pescuitul de ”scallops”, francezii acuzându-i pe britanici că pescuiesc excesiv pe coasta normandă.

Încăierarea a avut loc la peste 12 mile nautice de coastă. Potrivit legilor UE, britanicii nu pot pescui la mai puțin de 12 mile marine de coasta franceză, dar pot scoate scoici din fâșia de 40 de mile cunoscută drept Baie de Seine, în timp ce francezii au acces aici doar din noiembrie până în februarie, pentru a permite regenerarea scoicilor.

Pescarii francezi au aruncat cu fumigene și i-au înjurat pe rivalii britanici, care au cerut intervenția guvernului și protecția marinei. Marți dimineață, vasele britanici erau net în inferioritate numerică, și au fost fugărite până au părăsit zona plină de scoici din Baie de Seine.

Imagini difuzate de televiziunea franceză locală France 3 Normandie au arătat bărci care se lovesc intenționat și găuri în trei vase, plus imagini cu pescari francezi care aruncă cu fumigene în rivalii britanici.