Forțele aeriene al SUA au alocat aproape 40 de milioane de dolari pentru noi construcții și lucrări de îmbunătățire la baza 71 aeriană Câmpia Turzii, cu scopul descurajării Rusiei, relatează site-ul Defense News, citând un document al aviației americane, informează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Îmbunătățirile plănuite ar permite lansarea unui număr mai mare de avioane militare, repararea mai multor aeronave și ar spori rezervele de combustibil și armament disponibile, elemente considerate critice pentru activitățile curente ale forțelor aeriene române și americane, și cu atât mai importante în cazul unui potențial conflict.

Fondurile pentru lucrările la Câmpia Turzii provin din bugetul Departamentului Apărării pentru descurajarea Rusiei, program cunoscut drept Inițiativa de Descurajare Europeană (anterior Inițiativa de Reasigurare Europeană).

Aproape 25 de milioane din cele 40 de milioane de dolari sunt alocate pentru lucrări de infrastructură privind operațiunile de zbor, potrivit unui document al Forțelor Aeriene SUA în Europa (USAFE), obținut de Defense News.

Departamentul american Apărării nu are o prezență permanentă la Câmpia Turzii, însă în ultimii ani aici au fost desfășurate temporar avioane militare de tip F-15 și A-10 cu misiunea intensificării cooperării cu forțele române.

Săptămâna trecută, două avioane invizibile pe radar de tip F-22 Raptor au ajuns la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii pentru a lua parte la exercițiul Dacian Eagle 2018, alături de aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române.