Urc la Cota 1400. Cobor. Merg în Piață, în Sinaia. Bună e “Pe Mal”, cea din Centru e scumpă și păguboasă. Sunt “Pe Mal”. Mă-nfig în pepeni, în cantalupi și privesc spre ciuperci. “Ia Mătatărci, mătatărci”, strigă după mine târgoveața cu coșuri voluptuoase. Întreb de-s comestibile. E, asta mi-a trebuit. Un sfert de oră am stat în gura pieții de-au venit trecătorii să se uite ca la urs. Da, am vorbit despre conspirație, libertate, porcii infestați, boala lui Mădălin de la teveul turc. Intră în text. Hai că nici tu nu ești mai breaz. Tema: temeri alimentare.

piataFoto: Hotnews

În Sinaia n-ai piață de țăran. E munte, cine urcă până aici? Ici-colo vezi culegători ai roadelor pădurii. Nu doream altceva: un pepene verde ș-unul galben. În buza pieții de pe Mal o fâșneață, cu cozi grozave și coșuri mari pline de ciuperci. Nu-s ciupercar, ciuperca mi se pare carne. Prefer carnea. Dar, ce să zic, ciupercile aruncate pe grătar fac viața mai gustoasă.

Și-ntreb “de mătatărci”, de mănătărci. Ș-o replică fulger trece pe lângă mine:

- Dar ce v-ați învățat să vă pută? Tot ce este românesc vă pute? Nu vă e rușine!

- Mă tem să nu mă otrăvesc.

- Păi, da, ciupercile sunt otrăvite, porcii ni-i omorâți, pepenii au ecoli. Ați rezolvat-o voi la București și pe asta, și pe toate. Vara asta murim de foame. Nu se vinde nimic de zvonuri.

Privesc stingher. Dar vânzătorul de roșii roze plasează:

- De ce domle nu vă place ce-i românesc? De ce domle vreți numai din afară? luați doar de la supermarchete. - Lasă bă omul în pace! E om care a ras toată primăvara lămâi.

- Ești răzătoare, domle?

Se râde. Mi-am amintit de nota de prin magazine puse în zona citrice, lunile trecute: “coaja nu este de mâncat. Doar miezul.”

- Ești cu Soros, da?

- Da, sunt, mărturisesc, dar nu el a băgat în lămâi…

- Lasă, domle, nu suntem proști.

Tot omul cu roșii roze:

- Cică Mădălin Ionescu s-a intoxicat cu ecoli de pe pepeni. Concluzia: nu mânca bă pepeni românești că se pune otravă.

- Nu știu de ce a pățit Ioescu, iată eu cumpăr pepene.

- Dar de ce se ucid porcii? Vreți să n-aibă românul Crăciun.

- Eu am luat pepene, nu sunt porcar.

- Mănânci zilnic porc?

- Nu.

- Vezi? România devenit țara stârvurilor, gunoaielor. Pepenii se împut pe teren că au ecoli, porcii se omoară că au pestă. Ce țară e asta. Mata îți convine la București că aveți brocoli, mânânci avocado zilnic. Îți pute pepenele? Mănânci avocado. Dar noi? Îți pute porcul, mănânci somon. Dar noi?

- Ne-ați luat și roșia cu țugui. De ce?

- Domle, eu am întrebat de ciuperci.

- Roșia cu țugui? Ce-ați avut cu ea? că-n țugui sunt chimicale. Sictir! Tu cu banii tăi ce-ai făcut pentru România? Ia bă mătatărci românești, de ce nu ei? Zi-i fă să ia mătatărci.

Și am plecat. Fără mănătărci. Dar pepenele l-am despicat cu frică. Iau ecoli?

În ziua aceea n-am avut decât porc la prânz. Pulpă. Și, nu știu cum, dar l-am ciugulit cu silă. Cu gândul am fost la porcii patriei căzuți victime pe cămpurile patriei. Coborâsem de pe munte de dimineață. Mi-era foame că la prânz pepenele și porcul mi-au stat în gât. Amețit de foame, m-am dus spre seară în supermarket. Erau roșii cu țugui și am luat și o brânză. Ce-o să mă fac? Ce-o să pățesc, ca român zic.

Ce vară, domle, trăim. vara în care totul e otrăvit în România.

Pentru a afla STAREA pepenilor mâncați de Mădălin Ionescu, dă CLICK aici

Pentru a afla STAREA PORCILOR INFESTAȚI dă CLICK aici

Pentru a afla STAREA ROȘIILOR cu țugui dă CLICK aici

Citește pe Perspektiva:

Tigrul Platanului sau simpla lecție de corupție românească

Urziceni. De ce-i 5 lei kilu de piersici

Tânțari 2018