Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui american Donald Trump la alegerile din 2016, a fost găsit vinovat pentru opt fapte de evaziune fiscală, fraudă bancară și ascunderea unor conturi ca parte a investigației privind interferența Rusiei în alegerile din 2016, informează postul CNN, citat de Mediafax.

Paul ManafortFoto: Hotnews

Fostul șef de campanie este acuzat de 18 infracțiuni, printre care fraudă bancară, evaziune fiscală si ascunderea unor conturi bancare din străinătate în primul caz adus în instanță de către consilierul special Robert Mueller, ca parte a investigației privind interferența Rusiei în alegerile din 2016. Manafort a pledat nevinovat la începutul procesului.

UPDATE 03:00 Donald Trump a declarat despre condamnarea lui Paul Manafort că "nu mă implică". "Mă simt foarte prost pentru Paul Manafort", a spus Trump miercuri, sosind în Virginia de Vest pentru o întrunire politică. "Nu mă implică", a spus el, potrivit Mediafax."Nu are nimic de a face cu implicarea rusească, vom continua vânătoarea de vrăjitoare", a adăugat Trump.

Procesul are implicații majore pentru viitorul anchetei lui Mueller. Trump a numit în mod repetat procesul o "vânătoare de vrăjitoare", deoarece nu s-au găsit dovezi ale implicării rusești în campania sa, iar aliații săi de la își Casa Albă spun că această comisie specială ar trebui să încheie activitatea.

Procurorii spun că Manafort a colectat 65 milioane dolari în conturile bancare străine din 2010 până în 2014 și a cheltuit peste 15 milioane de dolari pentru achiziții de lux în aceeași perioadă, inclusiv haine de calitate, imobile, amenajări peisagistice și alte articole de valoare.

Aceștia susțin, de asemenea, că Manafort a apelat la bănci pentru împrumuturi de mai mult de 20 de milioane de dolari în urma activității sale politice din Ucraina din 2015 și l-au acuzat că ascunde conturile bancare din străinătate de autoritățile federale. Manafort a primit împrumuturi de la Federal Savings Bank după ce unul dintre directorii săi a încercat să obțină un post în campania și administrația Trump, potrivit procurorilor.

Manafort poate primi până la 305 de ani de închisoare dacă este condamnat pentru toate acuzațiile.

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, îşi recunoaşte vinovăţia şi încheie o înţelegere cu procuratura

Michael Cohen, fostul avocat al președintelui american Donald Trump, a pledat vinovat într-un tribunal din Manhattan pentru încălcarea legilor privind finanțarea campaniilor electorale, informează postul BBC.

El a spus că a făcut acest lucru în direcția "candidatului", acționând pentru "scopul de a influența alegerile".

Recunoașterea faptelor de către Cohen a fost legată de sumele plătite pentru presupusele amante ale lui Trump.

Avocatul de 51 de ani a recunoscut opt ​​fapte, inclusiv fraudă fiscală și bancară, în cadrul unui acord cu procurorii.

Facebook New York Times

Facebook New York Times

Foto: New York Times

El a declarat marți în fața instanței că a fost condus de "un candidat la funcția federală", presupus a fi Trump, pentru a încălca legile electorale federale.

Acesta a pledat vinovat pentru cinci fapte de evaziune fiscală, declarații false către o instituție financiară, pentru contribuții financiare excesive la cererea unui candidat sau campanie și pentru că a cauzat în mod intenționat o contribuție corporativă ilegală.

Un judecător a decis că poate fi eliberat marți pe o cauțiune de 500.000 de dolari, potrivit Mediafax.