MAE a precizat că autoritățile italiene nu au notificat Consulatul General al României la Bari cu privire la existența unor români printre persoanele afectate de torentul produs într-un canion din regiunea Calabria, din sudul Italiei, în care au murit cel puțin opt turiști, potrivit Mediafax.

"Consulatul General al României la Bari urmărește îndeaproape evenimentele legate de inundațiile care au afectat un canion din regiunea Calabria, în sudul Republicii Italiene. Oficiul consular a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre victime. Până în acest moment, autoritățile italiene nu au notificat consulatul cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul oficiului consular nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident", au declarat, luni seară, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, în urma unei solicitări Mediafax.

MAE oferă informații despre modul în care românii afectați pot solicita asistență consulară.

"Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale oficiului consular: +39 080 548 1042; +39 080 546 1893; +39 080 548 4671; +39 080 546 1470, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al consulatului :+39-334-604-22-99. Consulatul General al României la Bari monitorizează cu prioritate situația și menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătit să intervină, dacă situația o va impune", completează MAE.

Cel puţin opt turişti au murit, iar alţii au fost răniţi în urma creşterii rapide a nivelului apei unui râu într-un canion din regiunea Calabria, în sudul Italiei, informează publicaţiile Il Fatto Quotidiano şi La Repubblica.

Patru bărbaţi şi patru femei au murit după ce nivelul râului Raganello a crescut brusc luni, din cauza ploilor abundente, în zona Civita di Castrovillari (provincia Cosenza, regiunea Calabria), au declarat surse din cadrul echipelor de intervenţie. Zeci de turişti au fost surprinşi de torent în Canionul Raganello din Parcul natural Pollino.

Cinci persoane sunt spitalizate în urma incidentului, iar alte 18 au fost salvate. Autorităţile italiene nu ştiu exact câte persoane se aflau în canion în momentul creşterii nivelului apei. Echipele de intervenţie continuă căutările în canion.