"Ziua de 20 August este o sărbătoare profund creştină; Sfântul Ştefan a trasat calea pe care politica maghiară trebuie să o urmeze până în zilele noastre", a declarat Zsolt Németh. preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativul ungar, potrivit Magyar Hirlap, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zsolt Németh a participat la manifestarea centrală a Comunităţii Democrate Maghiare din Croaţia (HMDK), care a avut loc în localitatea Suza, judeţul Osijek-Baranja. Zsolt Németh a subliniat: "Aşa cum Sfântul Ştefan s-a bucurat de un prestigiu european, nici azi scopul nostru nu poate fi mai puţin important, anume succesul edificării Europei creştine, iar eforturile noastre să se bucure de recunoştinţă la nivel european".

"Această viziune şi mentalitate reprezintă o legătură între Ungaria şi Croaţia. De asemenea, se poate spune din mai multe puncte de vedere că Ungaria şi Croaţia au devenit camarazi de luptă în ultimele decenii. Printre victimele războiului de independenţă al Croaţiei s-au numărat şi maghiari, iar de un deceniu între cele două ţări are loc o construcţie bilaterală şi central-europeană. A venit timpul şi pentru aprofundarea relaţiilor economice bilaterale".

În acest context Zsolt Németh a evidenţiat dezvoltarea infrastructurii, precum şi conectarea autostrăzilor, a căilor ferate şi a reţelelor de energie electrică. Politicianul a amintit că maghiarii din Croaţia şi croaţii din Ungaria beneficiază de sprijinul ţărilor-mamă. Zsolt Németh şi-a exprimat satisfacţia că s-a format o colaborare prosperă între Ungaria şi maghiarii din Croaţia, mai ales în cadrul programului de dezvoltare economică, susţinut şi de autorităţile croate.

La rândul său, preşedintele HMDK, Róbert Iancovici, deputatul minorităţii maghiare în Parlamentul Croaţiei, a mulţumit Ungariei și Guvernului ungar pentru sprijinul oferit în ultimii ani maghiarilor din Croaţia şi pentru susţinerea eforturilor depuse de HMDK.

Zsolt Németh a avut o întrevedere şi cu conducerea HMDK, precum şi cu preşedintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul croat, Miro Kovács. Cei doi preşedinţi ai comisiilor pentru politică externă au stabilit că în viitorul apropiat Comisia pentru politica externă a Legislativului ungar va efectua o vizită în Zagreb.