​Inspecţia Judiciară efectuează verificări prealabile cu privire la procurorii militari Ionel Corbu şi Bogdan Pârlog, cei care au demarat ancheta în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august, au declarat pentru Agerpres reprezentanţi ai Inspecţiei Judiciare.

Ionel CorbuFoto: Captura TVR

Procurorul Bogdan Pârlog a mers în Piaţa Victoriei în data de 10 august şi a întocmit un proces verbal, în baza căruia Parchetul Militar Bucureşti a deschis dosarul penal. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut că Bogdan Pârlog a fost prezent în punctul de comandă al Jandarmeriei şi chiar a participat la un instructaj al jandarmilor.

Pe de altă parte, şeful Parchetului Militar Bucureşti, Ionel Corbu, a negat că un procuror militar ar fi fost prezent în centrul de comandă al Jandarmeriei.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineață, că numai Inspecția Judiciară poate stabili dacă procurorul Ionel Corbu, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, s-a antepronunțat spunând că "actele de agresiune exacerbate nu se justificau".

"Mă întrebați dacă s-a antepronunțat sau nu. Dacă nu cumva este o abatere de la deontologia profesională sau de la regulile procesuale, numai Inspecţia Judiciară poate da un răspuns", a declarat Tudorel Toader, citat de Mediafax, întrebat cum i se par declarațiile procurorului Ionel Corbu, referitor la ancheta privind intervenția jandarmilor.

Reacția ministrului vine după ce, miercuri, procurorul, care s-a ocupat până luni de caz, a declarat că, deși potrivit documentelor analizate existau indicii privind amploarea violențelor ce aveau să se petreacă la protest, după părerea sa, nu sunt justificate acțiunile violente ale jandarmilor.

„Există elemente și indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau să se desfășoare sau să aibă loc. În opinia mea, sub nicio formă, acte de agresiune exacerbate nu se justificau, atâta vreme cât existau multiple modalități de estompare a unor demersuri care urmau să degenereze”, a spus Ionel Corbu.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august.