Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat creşterea de 34 de ori a salariului minim, fără să specifice însă data de intrare în vigoare a deciziei, care face parte din programul său de redresare economică. Şeful statului socialist a spus că salariul va fi "indexat" la valoarea Petro, moneda virtuală din Venezuela, cu care guvernul intenţionează să înfrunte lipsa de lichidităţi şi sancţiunile financiare din partea Statelor Unite, potrivit La Reppubblica, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un Petro, potrivit preşedintelui, echivalează cu circa 60 de dolari, în baza preţului unui baril de petrol venezuelean. "Am fixat salariul minim, pensiile de bătrâneţe şi baza salarială în baza monedei Petro, 1.800 de bolivari (noua valută, "bolivarul suveran", care va intra în vigoare luni cu cinci zerouri mai puţine decât actualul), a spus Nicolas Maduro într-un discurs radiofonic şi televizat.

Cu noul bolivar, venitul minim va creşte de la 5,2 milioane (mai puţin de un dolar la rata de piaţă netă, care domină economia) la 180 de milioane (circa 28 de dolari). Această ajustare de 3.464% este a cincea din acest an. Venitul minim, care nu este suficient pentru a cumpăra un kilogram de carne, s-a prăbuşit din cauza unei hiperinflaţii care ar putea atinge 1.000.000% anul acesta, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Preşedintele Nicolas Maduro, care a scăpat acum câteva zile de un misterios atentat cu drone, a promis şi că guvernul său va pune în aplicare un program rigid de "disciplină fiscală". Apoi, a anunţat că statul îşi va asuma, timp de 90 de zile, "diferenţa" de creştere a salariului minim pentru toate "industriile mici şi mijlocii", fără a preciza termenii. "Trebuie să ne angajăm într-o disciplină fiscală prusacă și să eliminăm definitiv emiterea banilor speculativi în favoarea creării de bani care vizează producția de bogăţii, petrol, aur și turism", a concluzionat Maduro.