Întreprinzătorul britanic Julian Dunkerton, cofondatorul mărcii de îmbrăcăminte Superdry, și-a anunțat duminică susținerea financiară pentru organizația "People's Vote", care susține ținerea unui nou referendum privind Brexit. Donația se ridică la un milion de lire (1,11 milioane de euro), a precizat "People's Vote" pe contul său de Twitter. “Dau puțin din banii mei pentru campania "People's Vote", pentru că știu că avem o adevărată șansă să schimbăm cursul lucrurilor”, a explicat Julian Dunkerton într-un articol publicat pe site-ul de internet al Sunday Times și citat de Rador.

Julian DunkertonFoto: Wikipedia

“Oamenii își dau din ce în ce mai mult seama că Brexit va fi un dezastru”, a adăugat el. Acești bani vor servi la finanțarea “uneia din operațiunile de sondare a publicului cele mai amănunțite făcute vreodată în cadrul unei campanii”, a explicat multimilionarul de 53 de ani. Superdry, fondată în 2003, are 515 magazine în 46 de țări, potrivit site-ului de internet al mărcii, cotată la Bursa de la Londra.

“Dar dacă Brexit-ul ar fi avut loc cu 20 de ani mai devreme, Superdry n-ar fi devenit niciodată reușita mondială care este astăzi”, a estimat Julian Dunkerton. “Am fi avut dificultăți să ne descurcăm cu negocierile vamale și tarifare”. Ideea unui nou referendum privind rezultatul final al negocierilor privind Brexit câștigă teren în Regatul Unit, la doi ani după referendumul din 23 iunie 2016 favorabil unei retrageri din Uniunea Europeană și atâția ani de certuri guvernamentale și disensiuni parlamentare pe această tema.

Această eventualitate este ferm respinsă de guvernul premierului Theresa May, angajat în negocieri dificile cu Bruxelles-ul. Cele două părți ar trebui să ajungă la un acord până la summitul european din octombrie pentru a putea organiza divorțul, programat pe 29 martie 2019, dar temerile privind lipsa unui acord cresc. Executivul britanic ar trebui să înceapă să publice joi o serie de note tehnice arătând calea de urmat de către cetățeni și mediul de afaceri în cazul lipsei unui acord.