Cererea globală de aur a scăzut cu 4% în trimestrul al doilea din 2018, până la 964,3 tone, iar cererea totală din semestrul I a fost de 1.960 de tone, cel mai mic nivel din 2009, arată un raport al Consiliului Mondial al Aurului, potrivit Mediafax.

Lingouri si monede din aur si argintFoto: Flickr

Potrivit Consiliului, influxurile din partea fondurilor tranzacționabile pe bursă (exchange traded funds - ETF) s-au stabilizat la niveluri scăzute în ultimele trimestre, fapt ceea ce a dus la comparații slabe an/an cu 46%.

În trimestrul al doilea din 2018, și cererea de bijuterii a scăzut cu 2% până la 510,3 tone, în mare parte datorită unei piețe indiene mai slabe. De asemenea, ritmul cumpărării băncilor centrale de aur a încetinit și el în trimestrul II cu 7%.

Raportul arată că cererea de lingouri și de monede a rămas neschimbată, pe fondul creșterii pe câteva piețe cheie.

În ciuda declinului înregistrat în trimestrul II, cererea de bijuterii din semestrul I nu a fost schimbată, menținându-se la nivelul de 1.031,2 tone, cererea mai slabă înregistrându-se în India și din Orientul Mijlociu care în trimestrul II a fost parțial compensată de creșterea economică din China și SUA.