Senatorul liberal Florin Cîțu spune, într-o postare pe Facebook referitoare la afirmațiile lui Darius Vâlcov despre prețul gazelor naturale, că un ”consilier condamnat în primă instanță la 8 ani cu executare” aruncă pe piață tot felul de petarde. El îi amintește consilierului Vioricăi Dăncilă că PSD a fost la guvernare în ultimii ani și putea reglementa situația în loc să se plângă acum că statul a pierdut miliarde de dolari la buget din cauza neactualizării prețului la gaze.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Declarațiile lui Darius Valcov- autodenunț? Consilerul, condamnat în prima instanța la 8 ani cu executare, aruncă tot felul de petarde în spațiul public. Cel care a furat din bani publici ani de zile (așa zice o instanța) vine și (auto)denunță un jaf de proporții. Prețul de referință al gazelor naturale nu a fost actualizat din 2008 de ANRM! Unde este jaful? La acest preț se aplică redevență. Astfel, pentru că prețul de referință nu a mai fost actualizat redevență încasată de statul român a fost mai mică. Și aici apare onestul (\uD83D\uDE02) Darius Valcov și trage un semnal de alarmă. Ce nu spune Darius Valcov: - care ar fi fost prețul pentru consumatori, persoane fizice și juridice, dacă acest preț de referință era actualizat. Cu o luna în urmă Vâlcov propunea plafonarea prețului la gaze. :) - și mult mai important- din 2012 la guvernare este PSD, inclusiv Darius Vâlcov”, a scris senatorul PNL pe rețeaua socială.

Cîțu îl întreabă pe Vâlcov de ce nu a sesizat situația până acum dacă era un jaf de proporții: ”Aceste declarații sunt un autodenunț? Sunt sigur că va explica procurorilor, dar mai ales românilor, de ce nu a făcut nimic în 6 ani de guvernare , în cadrul anchetei penale pe care o cere tot el”.

De asemenea, el atrage atenția asupra faptului că ANRM, care actualizează prețul de referință, funcționează în subordinea Guvernului şi în coordonarea Primului-Ministru, printr-un consilier de stat.

Consilierul premierului Darius Vâlcov a prezentat, joi, pe Facebook, o notă de informare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Mine (ANRM) în care se arată că bugetul de stat a pierdut peste două miliarde dolari, din cauza neactualizării prețului de referință la gazele naturale în perioada 2006-2018. "Așa arată un jaf de 2 miliarde $. Ce ar fi însemnat acești bani pentru România? Alocațiile tuturor copiilor pentru 2 ani. Sau construcția a 10 spitale mari, complet utilate, cu câte 600 de paturi fiecare. Sau construcția și dotarea a câte 3 grădinițe în fiecare localitate din România. Sau finalizarea autostrăzii Ploiești-Brașov", a scris Darius Vâlcov, pe Facebook.