Președintele american Donald Trump a cerut organizarea unei parade militare în SUA de Ziua Veteranilor (11 noiembrie), însă aceasta fost amânată până în anul 2019, după ce presa a dezvăluit că evenimentul ar costa peste 92 de milioane de dolari, de peste trei ori mai mult decât se estima inițial, scrie Mediafax.

Donald Trump, Memorial DayFoto: White House

Impresionat de parada militară de Ziua Franței din 2017, liderul de la Casa Albă a declarat că Statele Unite ar putea să o depășească.

Însă, potrivit agenției The Associated Press, care a citat mai mulți oficiali americani, evenimentul ar putea să coste 92 de milioane de dolari, adică peste trei ori mai multe decât se estima inițial.

Ulterior, colonelul Rob Manning, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a anunțat că Departamentul Apărării și Casa Albă "au convenit să exploreze oportunități în 2019".

În luna februarie, atunci când Casa Albă a prezentat proiectul, directorul de buget al paradei a estimat că evenimentul va costa între 10 milioane și 30 de milioane de dolari.

Presa americană a menționat că Donald Trump a anulat exercițiile militare cu Coreea de Sud, programate să aibă loc după întrevederea sa cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, motivând inclusiv că "economisi o avere" anulând aceste exerciții.

Jim Mattis a negat că ar avea informații că parada ar putea costa 92 de milioane de dolari și a pus la îndoială această estimare.

Criticii președintelui au afirmat că parada ar reprezenta o cheltuială inutilă și au comparat planul lui Trump cu paradele din țări conduse de autocrați.