Potrivit unui raport al Pentagonului, cheltuielile pentru apărare ale Beijingului au depășit 190 de miliarde de dolari în 2017, în condițiile în care China vrea să-și extindă influența globală, relateazăThe Guardian.

Bombardier B-1B LancerFoto: US Air Force

China și-a extins operațiunile privind atacurile aeriene în ultimii ani, cel mai probabil, antrenându-se pentru atacuri împotriva SUA și a aliaților săi, semnalează raportul care a fost prezentat joi.

”În ultimii trei ani, armata chineză și-a extins rapid operațiunile din zona maritimă, obținând experiență în astfel de misiuni cu scopul, cel mai probabil, de a ataca SUA și aliații”, se arată în documentul citat, care menționează faptul că China a încercat să avanseze tot mai mult în zona Pacificului.

În august 2017, șase bombardiere chineze H-6K au zburat până în zona de sud-vest a arhipeleagului japonez, pentru ca apoi, pentru prima oară, să vireze spre nord și apoi spre est de Okinawa, unde sunt staționate trupele americane cu un efectiv de 47.000 de soldați.

Raportul a fost prezentat în condițiile în care China și SUA ar urma să negocieze relațiile comerciale, oferind astfel spernața că va fi evitat un război comercial.