De ce se duce Vladimir Putin la nunta unei femei pe care abia o cunoaște? Adevărul e că nu este doar o femeie oarecare, ci Karin Knajsl, ministrul austriac de Externe. Și ea reprezintă Partidul austriac al Libertății, care face parte din coaliția guvernamentală. Serviciile speciale din SUA semnalează faptul că Austria reprezintă un pericol pentru Occident prin rusofilia ei. De ce este atât de curajoasă Viena?, se întreabă Pravda, citată de Rador.

PutinFoto: Agerpres

Vizita președintelui Rusiei în Austria a fost confirmată de Dmitrii Peskov, secretarul său de presă.

Sâmbătă, 18 august, Karin Knajsl se căsătorește cu Wolfgang Meilinger, un antreprenor din landul Styria. Președintele rus i-a fost prezentat doamnei Karin Knajsl în mai, la Viena, în timpul unei vizite oficiale, iar apoi ministrul l-a invitat la nuntă. Potrivit planului, Putin îi va felicita pe noii căsătoriţi, într-un castel din Styria și apoi va merge la o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel.

Wolfgang Fellner, jurnalist la Televiziunea OE24 din Austria, consideră că doamna Karin Knajsl, ministrul austriac de Externe, transformă "o mică nuntă privată într-o politică mondială".

„Putin știe că Austria poate "deschide ușile" negocierilor privind încetarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei. El știe că flirturile lui cu ministrul austriac provoacă anxietate. El îi provoacă pe americani și pe britanici: “Austria mă iubește“, a subliniat jurnalistul în comentariile sale. „Acest lucru arată în mod clar că ministrul Afacerilor Externe, Partidului Libertății din Austria (FPÖ) și, probabil, guvernul nostru este de partea Rusiei, și nu de partea lui Trump, a lui May și Merkel. Acesta este interesul poporului nostru - 80% din numărul austriecilor se pronunţă contra sancţiunilor împotriva Rusiei", a concluzionat Wolfgang Fellner.

Rețineți că, în orice caz, astfel de lucruri nu se fac fără consimțământul celor mai înalți oficiali din Austria, așa că şi cancelarul Sebastian Kurz (Partidul Popular Austriac), și vice-cancelarul Heinz-Christian Strache (FPÖ) au anunțat astfel care este vectorul politicii lor naționale.

Serviciile de informații americane sunt îngrijorate

De multă vreme, Austria provoacă nelinişte pentru americanii din serviciile speciale. Jurnaliștii Alexander Smith și Andy Eckardt de la NBC News scriu în articolul lor intitulat „Experții din serviciile speciale sunt îngrijoraţi de înclinaţia Austriei spre Rusia“, că "Executivul ţării merge în derivă spre Rusia". „Acest lucru are implicații serioase pentru Washington și aliații lui. Unul dintre factorii care se află în spatele acestor suspiciuni este Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta, care susține în mod deschis Rusia“, afirmă ei.

Acest partid este responsabil în guvernul de coaliție de Ministerul Apărării și de Ministerul Internelor din Austria, de Ministerul informațiilor interne și militare. De aceea, nu este surprinzător faptul că Austria este una din puținele țări din UE, care a refuzat să expulzeze diplomați ruși după otrăvirea celor doi Skripal, a cerut să se anuleze sancțiunile anti-rusești și a sprijinit ideea unui referendum privind ieșirea din UE, continuă autorii.

Alexander Smith și Andy Eckardt arată că atitudinea caldă a Austriei față de Rusia nu este "doar destinul celor de extremă-dreapta". „Rusia nu este cu siguranță o amenințare", a declarat Johannes Gyubner, un membru al Societății de prietenie austro-rusă. Johannes Gyubner consideră că ridicarea unor poduri către Rusia este importantă ca o contrapondere la "influenţa predominantă a Americii".

"Influenţa Moscovei este zero în Europa,“ a spus el. "Avem nevoie de mai multă influență rusă, ar fi un lucru bun."

În această opinie, există o mare doză de adevăr dacă avem în vedere ce se întâmplă acum cu elitele europene. Lor nu le place atât de mult Rusia, pe cât de mult i-a plictisit America.

Ucraina nu se observă prin Europa

Așa cum a declarat politologul german Alexander Rahr pentru Pravda.Ru, în mai, Putin a fost întâmpinat în Austria "cu brațele deschise". "Reprezentanții tuturor partidelor au subliniat că vor să reducă centrul de sancțiuni și să construiască relații bune, normale cu Rusia". Putin simte și înțelege că se poate înţelege cu Uniunea Europeană şi că pentru asta este necesar să negocieze cu acele state care ele însele întind mâna Rusiei.

Potrivit lui Alexander Rahr, Putin consideră că această vizită este un gest simbolic pentru a arăta publicului austriac, elitei austriece că Rusia este pregătită să facă acest pas. „În Germania, de asemenea, se spune frecvent că nu se poate tolera o situație în care americanii să dicteze ca să ne menținem cooperarea economică. Reacția negativă a Ucrainei faţă de vizita lui Putin este de înțeles. Ucraina speră foarte mult că vin americanii, s-au aliniat toţi şi spun în cor: „Suntem cu toții împreună împotriva Rusiei“, dar acest lucru nu funcționează, dar nu merge. Din cauza mâniei, ucrainenii nu ştiu încotro să meargă, însă nimeni nu acordă nicio atenţie reacţiei Kievului, în afară de polonezi", a rezumat într-un interviu pentru “Pravda.Ru" Alexander Rahr.

De adăugat faptul că atitudinea bună față de Rusia printre austrieci are rădăcini istorice.

Elita și poporul austriac nu au uitat că, după al doilea război mondial, armata sovietică s-a retras din Austria, care a rămas întotdeauna o țară neutră și a menținut relații excelente cu URSS. Afacerile austriece au astăzi legături bune în Rusia și sprijină construcția Nord Stream-2.